Časoris
Vse od rojstva Evropske unije na njenih tleh ni bilo vojne, kar je gotovo vredno proslavljanja. Vir: Freepik
Vse od rojstva Evropske unije na njenih tleh ni bilo vojne, kar je gotovo vredno proslavljanja. Vir: Freepik

Zmenek z Evropo na njen rojstni dan

V nedeljo bomo praznovali dan Evrope. Na rojstni dan Evropske unije bodo v Strasbourgu s posebnim dogodkom obeležili tudi začetek konference o njeni prihodnosti.

Kako lahko ta dan praznuješ tudi ti?

Še pred nedeljskim odprtjem konference lahko na digitalni platformi pustiš svoje mnenje o določenih temah, pomembnih za Evropsko unijo, ter poskušaš vplivati na njeno prihodnje delovanje.

Rojstni dan pa bo tudi zabaven.

Jutri bo tako med 10. in 17. uro po ulicah Ljubljane potekal Lov za evropskimi zakladi, ki se bo začel pred Hišo Evropske unije.

V nedeljo zvečer pa bo na sporedu razvedrilna oddaja Dan Evrope pri vas doma: vabljeni na zmenek z Evropo. Evropske glasbene uspešnice bodo ob spremljavi simfoničnega orkestra Radia Slovenija prepevali Matevž Šalehar – Hamo, Boštjan Gombač, Lara Love, JAMirko in Aleksandra Ilijevski.

Zakaj rojstni dan Evrope praznujemo prav 9. maja?

Na ta dan je leta 1950 tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman postavil temelje Evropske unije, kot jo poznamo danes. Tedaj je predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo, v katero se je najprej združilo šest držav. Skozi leta je število članic naraslo na 27.

Hkrati na ta dan v Ljubljani praznujemo dan zmage nad nacizmom in fašizmom, ki ga v zadnjih dveh letih obeležujemo le z okrnjenim programom. Tako bo letos tradicionalni Pohod ob žici dovoljen, a v skladu z ukrepi, tek trojk pa bo potekal zgolj virtualno.

Letošnje leto je pri nas sicer še posebej zaznamovano z Evropo, saj bomo prvega julija prevzeli predsedovanje Svetu Evropske unije.

Slovarček

Svet Evropske unije je poleg Evropske komisije in Evropskega parlamenta ena od treh glavnih institucij EU.

Za razmislek

  1. Na katerem področju so države članice v zadnjem letu morale še posebej sodelovati?
  2. Katero pomembno načelo evropske skupnosti je omejil koronavirus?
  3. Katere države se še potegujejo za vstop vanjo?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.