Časoris
Tudi pingvini sodijo med živali z božično simboliko. Foto: Krystsina Kvilis/Dreamstime.com
Tudi pingvini sodijo med živali z božično simboliko. Foto: Krystsina Kvilis/Dreamstime.com

Živali so pomemben del božične simbolike

Zagotovo poznaš zgodbo o Božičku in jelenih, ki v božični noči vlečejo njegove velike sani.

A z božičem ne povezujemo samo jelenov, temveč celo kopico različnih živali. Te so si svoj božični status pridobile iz različnih razlogov.

Nekatere povezujemo z zimskim letnim časom, druge z verskimi običaji in tradicijo, spet tretje služijo zgolj kot prikupne maskote!

V vsakem božičnem filmu je tudi kakšen kuža. Foto: Inara Prusakova/Dreamstime.com
  • Osli: v biblijski zgodbi o Kristusovem rojstvu ni posebej omenjeno, kako je Marija opravila dolgo pot do Betlehema, a najverjetneje je bilo to na hrbtu osla! Osli so pogoste figure tudi v prizorih božičnih jaslic, zato ta ideja morda ni napačna.
  • Jeleni so najbolj znana in priljubljena božična žival. Pripovedi o Božičku, ki ga v božični noči vlečejo severni jeleni, izvirajo iz poezije. Natančneje iz pesmi Noč pred božičem, ki jo je za svoje šolarje že leta 1822 napisal biblijski učenjak in profesor Clement Clarke Moon.
  • Ovce naj bi bile prisotne pri Kristusovem rojstvu, zato jih najdete v božičnih jaslicah. Veljajo za poslušna in nemočna bitja, ki slovijo po svoji nežnosti.
  • Golobi in grlice se pogosto pojavljajo v različnih božičnih okraskih. Pogosto v kljunu držijo oljčno vejico, ki je simbol miru in odpuščanja.
  • Polarni medvedi in pingvini so sodobni božični motiv. Povezujemo jih z zimskim okoljem, snegom in zato tudi z božičem.
  • Psi so zagotovo najbolj priljubljene živali na svetu. Kje, kdaj in kako se je začela povezava med psi in božičem, ni povsem jasno. A dejstvo je, da obstaja nešteto božičnih filmov, v katerih glavno vlogo igrajo ravno prikupni štirinožci.

Želimo ti prijeten božični večer in čarobne praznične dni!

Za razmislek

  1. Poznaš kakšno božično zgodbo, ki vključuje omenjene živali?
  2. Veš, kako je ime najbolj znanemu Božičkovemu jelenu?
  3. Katera žival pa tebe najbolj spomni na božič?
Podprite Časoris - poljubno

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.