Časoris
Papež Frančišek. Vir: Catholic Church England and WalesFlickr/CC BY-NC-ND 2.0
Papež Frančišek. Vir: Catholic Church England and WalesFlickr/CC BY-NC-ND 2.0

Zgodovinsko srečanje dveh kristjanov

V Havani na Kubi sta se prvič po velikem razkolu leta 1054 srečala poglavar rimskokatoliške cerkve papež Frančišek in moskovski patriarh Kiril.

Njuno srečanje so označili za zgodovinsko, saj voditelji vzhodnega in zahodnega krščanstva niso imeli stikov skoraj tisoč let.

Oba poglavarja je ločeno sprejel tudi kubanski predsednik Raúl Castro.

Papež in patriarh sta se sestala v salonu na havanskem letališču, z njima sta bila samo prevajalca in najbližja sodelavca obeh vrhovnih cerkvenih poglavarjev.

Po srečanju so objavili njuno skupno sporočilo.

Poglavarja, ki sta s srečanjem želela svetu prenesti sporočilo upanja, sta svetovne voditelje med drugim pozvala, naj pomagajo končati nasilje in tako preprečijo hudo stisko kristjanov na Bližnjem vzhodu.

Papež in patriarh sta v sporočilu poudarila, da sovražniki krščanstva, ki predvsem v Siriji in Iraku pobijajo kristjane, ne ločujejo med katoliki in pravoslavci.

Iz sporočila izhaja tudi, da obe cerkvi povezuje skrb za življenje, še posebej v dobi tehnoloških sprememb, ki nanj lahko močno vplivajo, za tradicionalni zakon moža in žene in za družino.

Papež Frančišek je iz Kube odpotoval v Mehiko. Med svojim obiskom bo izrazil solidarnost z žrtvami nasilja in trgovine z ljudmi v najrevnejših predelih države.

 

Za razmislek

  1. Zakaj prihaja do nesoglasij med ljudmi različnih ver?
  2. Kako bi lahko premagali ta nesoglasja?
  3. Kaj povezuje katolike in pravoslavce?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.