Časoris
Zadnjih šest izpostavljenih žensk: Sonja Merljak Zdovc, vizažistka Dalia Colli, režiserka Jasmila Žbanić (zgoraj) in socialna podjetnica Anna Fiscale, skladateljica in dirigentka Eimear Noon, igralka Abril Zamora (spodaj). Vir: Posnetek zaslona
Zadnjih šest izpostavljenih žensk: novinarka Sonja Merljak Zdovc, vizažistka Dalia Colli, režiserka Jasmila Žbanić (zgoraj) in socialna podjetnica Anna Fiscale, skladateljica in dirigentka Eimear Noon ter igralka Abril Zamora (spodaj). Vir: Posnetek zaslona

Ženske v soju žarometov

Vsakemu od nas najbrž veliko pomeni, če kdo opazi naš trud.

Pred dnevi se je prav to zgodilo naši urednici Sonji Merljak Zdovc.

V tednu, ko obeležujemo dan svobode medijev, so jo na Creative EU, profilu programa Evropske komisije za kulturo in medije v Evropi, umestili med #WomenInTheSpotlight. To bi lahko prevedli kot ženske v soju žarometov oziroma ženske v ospredju.

Sonja je sprva sicer mislila, da gre za šalo, saj je zvenelo preveč lepo, da bi bilo resnično. Potem je vendarle ugotovila, da včasih je resnično!

Ponosna, hvaležna in ganjena sem, da so v Evropi prepoznali moja prizadevanja. Ustvarjanje brezplačnega časopisa za otroke je vsakoletni finančni izziv in občasno pomislim, da bi bilo morda bolje vse skupaj končati in si poiskati drugo službo. A potem me presenetijo taki trenutki in spet vse dobi smisel.

Sonja Merljak Zdovc, urednica in ustanoviteljica Časorisa

V Creative EU so 8. marca 2020 zagnali kampanjo #WomenInTheSpotlight, s katero predstavljajo nadarjene ženske, ki delujejo v kulturi oziroma medijih.

Letos so jo nadgradili in v ospredje postavljajo ženske, ki s svojim delom odzvanjajo vrednote Evropske unije. Tako želijo opozoriti na pomen enakosti spolov in večje vključenosti žensk.

Vsak teden predstavljajo ustvarjalne in nadarjene ženske in tako pripomorejo k večji prepoznavnosti njihovih dosežkov.

Evropska komisija bo svoja prizadevanja v prihodnje še dodatno okrepila s kampanjo ozaveščanja o dosežkih Evropejk na različnih področjih.

Z njo želijo izpostaviti različne poklice in ženske spodbuditi, da se pogosteje odločijo tudi za tiste, ki še vedno veljajo za bolj moške.

Za razmislek

  1. Imaš vzornico?
  2. Katero žensko bi še lahko postavili v ospredje?
  3. Ali v Evropi obstajajo razlike med spoloma?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.