fbpx
Časoris
Tim Golavšek.
Tim Golavšek meni, da je največji izziv učiteljev v sodobnem času, kako motivirati učence za "nekaj več". Vir: Osebni arhiv

Želel sem postati podoben ljudem, ki sem jih občudoval

Med učitelji, ki jutri obeležujejo svoj svetovni dan, je tudi Tim Golavšek. Na Osnovni šoli Ivana Cankarja na Vrhniki poučuje matematiko ter tehniko in tehnologijo.

V Sloveniji sicer prevladujejo učiteljice, a tudi učiteljev ni tako malo. Njihov dan je čas za nagrade, ki jih vsako leto prejmejo tisti z izstopajočimi dosežki, a tudi za razmislek o tem poklicu.

Mlad moški, ki se je odločil za poklic učitelja. Malce nenavadno, kajne?

Res nas ni veliko.

Mislim pa, da je pri izbiri poklica bistvena predanost delu. Pri učiteljih pa tudi, da imaš rad otroke in si jim pripravljen pomagati na njihovi poti zorenja.

Zakaj ste se odločili za ta poklic?

Kot učenec v osnovni šoli sem do učiteljev gojil posebno spoštovanje. Name so prenašali svoje znanje, razmišljanje in bili pripravljeni z menoj deliti svoj čas!

Želel sem postati podoben ljudem, ki sem jih občudoval.

Za povrh imam zares rad matematiko, kot učitelj pa imam priložnost, da tudi drugim pokažem, da ta veda ni le ‘trn v peti’, temveč je lahko tudi lepa in zanimiva.

Pa so vsi učitelji enako zavzeti?

Ne. Nekateri so svojemu poklicu predani bolj kot drugi. Toda v našem kolektivu prevladuje zavzetost, tako da nam idej za izpopolnjevanje ne zmanjka.

Kako pa nekdo postane dober učitelj?

Biti je treba predan strokovnosti, obenem pa imeti nenehno v mislih, da je vsak učenec unikaten – treba mu je prisluhniti, da od pouka res vsak odnese največ, kar zmore.

Kaj vam pomeni dan učiteljev?

Priložnost za spomin na učitelje, ki so nas kadar koli učili.

Sam se spominjam vseh, ki so mi pomagali širiti zakladnico znanja. In sem jim hvaležen, ker vem, da mi bo še kako prav prišla.

Za razmislek

  1. So moški drugačni učitelji od žensk?
  2. Bi lahko rekel, da katerega od učiteljev občuduješ?
  3. Ali se ti zdi smiselno praznovati dan učiteljev?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa