Časoris
Zambratija.
Zambratija.

Zdravstvena letovanja za otroke so že skoraj pošla

Počitnice so že skoraj tukaj in mnogi že razmišljate, kje jih boste preživeli.

Mnoge med vami so starši prijavili na letovanja, ki jih organizirajo med drugim tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

Nekateri otroci se jih bodo udeležili s posebnim potrdilom, ki ga je izdal zdravnik. To pomeni, da bodo šli na zdravstveno letovanje s pomočjo denarja iz zdravstvene zavarovalnice.

Zdravstveno letovanje, pravi Damjan Kos iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je tudi letos omogočeno vsem tistim otrokom, ki imajo v svoji dokumentaciji pri zdravniku dva ali več zapisov. To pomeni, da so v lanskem letu dva ali včekrat obiskali zdravnika, bili v bolnišnici ali pa so njihovi starši morali ostati z njimi doma in niso mogli v službo.

A v letošnjem letu bo na zdravstvenih letovanjih manj otrok kot prejšnja leta, saj je zavarovalnica razpisala manjše število mest.

»Za leto 2014 so jih na primer razpisali za 10.658 otrok, za leto 2017 pa le še za 6.648 otrok,« pravi generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna.

Nekateri otroci pa ne morejo na morje niti z zdravniškim potrdilom, ker njihovi starši ne morejo prispevati razlike do polne cene.

Ker v Zvezi prijateljev mladine Slovenije želijo, da bi šlo na morje čim več otrok, pripravljajo posebno humanitarno akcijo Pomežik soncu. Z njo želijo zbrati denar, da bi omogočili brezplačne, sproščujoče, ustvarjalne in aktivne počitnice tudi tistim otrokom, ki bi sicer poleti morali ostati  doma.

Prosta mesta so marsikje že pošla, zato ponekod vpisujejo le še v čakalno vrsto.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so počitnice na morju ali v hribih v družbi vrstnikov dobre za vse otroke?
  2. Kje si raje poleti: na morju ali v hribih?
  3. Kaj ti je najbolj všeč na počitnicah z drugimi otroki?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa