Časoris
Sajenje. Vir: Pxhere.
Vir: Pxhere

Zdravo hrano lahko vzgojimo sami

Uf! Živeti danes je res naporno. Ves čas smo zaposleni – tako otroci kot starši.
In čeprav vidimo, da se zunaj prebuja pomlad, večina nimamo časa za delo na vrtu. Veliko družin zato hrano kupi v trgovini.

Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da taka hrana (tudi zelenjava ali sadje) ni nujno zdrava. Pravijo, da včasih zraste celo iz nezdravih semen. Veliko bolje bi bilo, če bi uživali hrano, ki se razvije iz semen, vzgojenih na domačih vrtovih.

Nekateri starši že dobro vedo, da imajo strokovnjaki prav. Čeprav so zaposleni, želijo na vrtu posejati dobra semena. A težava nastane, če ne vedo, kje naj jih dobijo.

Odgovor pa sploh ni težak! In, veš kaj? Ker tole bereš, ga lahko ti zaupaš svojim staršem, da boste tudi poskrbeli za zdravo hrano na krožniku. Juhej!

Na spletu obstaja več spletnih forumov, kjer si ljubitelji vrtičkarstva izmenjujejo kakovostna doma vzgojena semena. Izmenjavo sadik in semen organizirajo na srečanjih društev za biodinamiko.
Priložnost za nakup kakovostnih semen je tudi obisk ekoloških in biodinamičnih posestev. Eno takšnih je Noetova barka v Avstriji.

Ko enkrat seme imate, je vse skupaj zelo preprosto. Najprej ga posadite. Lahko v lonček na okenski polici, v korito na balkonu, na vrt ali njivo. Potem skrbite zanj, počakajte, da dozori in obrodi sad. To je vaš pridelek!

Pridelek seveda lahko ostane le vaš, civilna iniciativa Ekoci pa vabi k sodelovanju v Štafeti semen – Oskrbimo.si. Tam semena izmenjujete z drugimi ljubitelji vrtnarjenja. Da v prihodnosti ne bomo lačni, je pomembno vsako dejanje, pravijo.

V Zelemenjavi pa lahko zamenjujete tudi zelenjavo, ki ostane na vrtu.

 

Slovarček

Spletni forum je prostor na spletu, kjer uporabniki objavljajo sporočila ali mnenja.

Biodinamika je najbolj naraven način kmetovanja.

 

V razmislek

  1. Ali misliš, da živiš zdravo?
  2. Katero sadje in zelenjavo imaš najraje?
  3. Si že kdaj delal na vrtu?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.