Časoris
Dijaki med poukom na Gimnaziji Celje - Center. Vir: Arhiv GCC
Dijaki med poukom na Gimnaziji Celje - Center. Vir: Arhiv GCC

Zakaj maske v razredu, če v restavraciji niso potrebne?

Prvi vtisi po vrnitvi otrok v šole in vrtce so spodbudni.

Otroci so se domov vrnili nasmejani in dobre volje. Učiteljice z masko na obrazih jih niso prestrašile, saj so jim že z nasmejanimi očmi znale sporočiti, da so jih vesele.

Ostaja vprašanje, zakaj maske v razredu, če v restavracijah lahko gostje sedijo brez mask. Obvezne so za dijake in učitelje, ti opozarjajo, da otroci zaradi njih ne razberejo mimike njihovega obraza.

»Učitelji so izpostavili ta problem in prosili, da strokovnjakom na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje prenesem pobudo za omilitev ukrepa. Če bo možno, bomo poskušali najti rešitev,« je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec.

Za starejše dijake je iz zdravstveno-varnostnih razlogov najbolj varno, da na šolskih hodnikih nosijo maske. »Obenem gre za razvoj drugačne kulture, ki smo se je počasi navadili, da zaščitimo sebe in druge.«

Izjava o aktualnih razmerah v zvezi s koronavirusom (19.5.2020)

Izjava o aktualnih razmerah v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bosta sodelovala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Torek, 19. maj 2020

Ravnatelji so na ministrstvo naslovili več pobud.

»Vse bomo skrbno pretehtali z vidika izkušenj tega tedna, epidemiološke ocene stanja v državi, zmožnosti in smotrnosti organiziranja pouka glede na smernice in kadrovske zmožnosti,« je dejala Simona Kustec, a kasneje dodala, da vrnitev vseh učencev vsaj v naslednjih dveh tednih ni verjetna.

Ker se v vrtce po 1. juniju vrača več otrok, bodo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje spet pregledali varnostne napotke zanje.

Že v šolah namreč težko zagotovijo varnostno razdaljo med otroki, čeprav učitelji v največji možni meri skrbijo za njihovo upoštevanje. V vrtcih pa je to še težje.

Ministrica je sicer zadovoljna s potekom odpiranja šol.

»V šole smo vstopili dobro pripravljeni in zavezani skupnemu cilju: skrbi za najboljšo možno izvedbo v danih razmerah, pogojih stroke in narave virusa. Verjamem, da bomo tako nadaljevali – v razredu ali od doma,« je še dejala ministrica.

Slovarček

Mimika je gibanje, premikanje obraznih mišic za izražanje čustev, razpoloženja.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.