Ali kdaj vržeš hrano stran?
Ta problem je tako velik, da so Združeni narodi 29. september razglasili za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
Kaj moramo storiti, da ta ne bi končala v smeteh?
Začnemo z načrtovanjem jedilnika in porabe sestavin, ki jih imamo doma, pravi Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato.
V njem več tisoč slovenskih osnovnošolcev ustvarja zdrave jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin.
Kaj lahko storimo, da bo manj zavržene hrane?
Velikokrat si kaj zaželimo iz trgovine, čeprav imamo v hladilniku marsikaj, kar je treba porabiti.
Prav tako lahko iz narave vzamemo, kar nam ta ponuja ob določenem času.
Na sprehodu po travnikih in gozdovih najdemo sestavine za okusne, tudi tradicionalne, predvsem pa sezonske jedi. Takšne jedi potrebujemo za zdravje in dobro počutje.
Anka Peljhan, Kuhnapato
Kako v projektu Kuhnapato pazite, da hrana ne konča v smeteh?
Boj proti zavržkom hrane je eden naših glavnih ciljev, saj sodi v obujanje prehranske dediščine in pripravo sezonskih, lokalno značilnih jedi naših prednikov.
Učimo se kulture prehranjevanja in gospodarnega odnosa do hrane. Sem sodi veščina, kako ostanke od včerajšnjega kosila danes uporabimo v novih jedeh.
Učimo se še, kako uporabiti dele sadja in zelenjave, kot so olupki in koščice. Zdaj jih mečemo v smeti, naši predniki pa so jih uporabili pri kuhanju.
Imate recept za kakšno okusno jed, v kateri uporabimo ostanke hrane?
Če vam recimo ostanejo makaroni, vam predlagam, da jih pripravite z jabolki.
Za razmislek
- Kaj narediš s hrano, ki ti ni všeč?
- Zakaj je pomembno zmanjšati količino hrane v smeteh?
- Kaj lahko nabereš v jesenskem gozdu?