Časoris
S koronavirusno boleznijo se moramo naučiti živeti. Za jesen si želimo, da bi s temi ukrepi lahko čim bolj normalno živeli, je napovedal pediater Denis Baš. Foto: Sandi Rutar/Dreamstime
S koronavirusno boleznijo se moramo naučiti živeti. Za jesen si želimo, da bi s temi ukrepi lahko čim bolj normalno živeli, je napovedal pediater Denis Baš. Foto: Sandi Rutar/Dreamstime

Za potrditev okužbe ne bo več treba na test PCR

Ukrepi se ves čas prilagajajo in spreminjajo, zato ker se spreminja virus, je dopoldne povedal zdravstveni minister Janez Poklukar.

Od jutri naprej bo tako veljalo, da smo okuženi s koronavirusom, če imamo pozitivni hitri antigenski test. Test moramo opraviti pri za to usposobljenih izvajalcih.

Podprite Časoris Trajni

Če bomo imeli negativni test, vendar bomo vseeno imeli znake bolezni, se bomo morali osamiti za 72 ur. Nato se bo treba spet testirati.

Jutri bodo prav tako začela veljati nova pravila o veljavnosti digitalnega covidnega potrdila. Otroci, ki so se cepili, bodo še vedno imeli trajno veljavno potrdilo.

Otroci, ki imajo tveganje za hujši potek bolezni – to so onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, otroci z imunskimi pomanjkljivostmi in hujšimi srčnimi boleznimi – bodo še naprej opravljali testiranje s PCR.

Denis Baš, pediater

Takšen način testiranja bo razbremenil zdravnike, zato bodo imeli več časa za svoje bolnike.

Na srečo omikron, nova različica koronavirusa, pri otrocih poteka z blažjimi simptomi, je ocenil Baš. Nakazuje se tudi, da je pri njej manj zapletov z večorganskim vnetnim sindromom, ki prizadene otroke.

Trenutno se na Pediatrični kliniki zdravi pet otrok s to boleznijo, vseh skupaj pa je bilo doslej 70.

Pri omikronu sicer manj otrok potrebuje bolnišnično oskrbo, je dejal Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike.

»Okužb z omikronom je med otroško populacijo precej. Pravzaprav je levji delež okužb z njim prav v otroški in mladostniški populaciji. Prav tako imamo več otrok v bolnišnici kot v vseh prejšnjih valovih,« je dodal.

V bolnišnici jih je več zato, ker je omikron bolj nalezljiv in je z njim okuženih več otrok kot s prejšnjimi različicami.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.