Časoris
Junior ambasadorji Unicefa. Vir: Unicef Slovenija
Junior ambasadorji Unicefa. Vir: Unicef Slovenija

Za otroke je najbolj pomembno, da jih imajo njihovi bližnji radi

Dragi otroci, danes je vaš dan. 20. novembra namreč obeležujemo obletnico sprejetja Konvencije ZN o otrokovih pravicah in svetovni dan otrok.

Na ta dan rojstni dan praznuje tudi Tom telefon. Telefonska številka 116 111 je na voljo vsak dan med 12. in 20. uro. Čeprav smo lani nasilje nad otroki prepovedali z zakonom, je še vedno deset odstotkov klicev povezanih z njim.

V ZPMS skupaj z ministrstvom za družino zato pripravljajo kampanjo Zavestno starševstvo za pomoč staršem pri vzgoji otrok. »Temelji na spoštovanju otrokovih pravic, zagotavljanju varnega okolja in odsotnosti nasilja,« pojasnjuje ministrica dr. Anja Kopač Mrak.

Na ministrstvu za pravosodje pa so nedavno pripravili brošuri Priprava otroka za sodišče, eno namenjeno otrokom, ki se znajdejo v sodnih postopkih, in drugo njihovim staršem oziroma skrbnikom.

Ta dan boste otroci na pobudo Unicefa tudi simbolično prevzeli vsa ključna mesta v državi.

Arja Eva Hvala. Vir: Unicef Slovenija
Arja Eva Hvala. Vir: Unicef Slovenija

Predsednik vlade bo vodenje prepustil Dori Pestotnik Stres. Vlogo predsednice Republike Slovenije pa bo prevzela Arja Ela HvalaBorutu Pahorju bo predstavila rezultate raziskave o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. Tri četrtine otrok je na primer zadovoljnih, ker imajo družino, ki jih ima rada in ki jih podpira. Skoraj polovica otrok je zadovoljnih, ker so zdravi in imajo prijatelje. Materialne dobrine so pomembne le desetini otrok.

»Če bi zares imela možnost, da naredim spremembo, bi poskrbela, da bi še naprej lahko živeli na tem svetu. Da bi bilo zadosti pitne vode, da okolje ne bi bilo onesnaženo, da ne bi bilo vojn in sporov in da bi vsi imeli dobre razmere za življenje. Letos smo na primer otroci iz občine Postojna zbirali cente in zbrali denar za dve vodni črpalki v Čadu,« pravi Arja Ela Hvala, Junior ambasadorka Unicefa.

 

Za razmislek

  1. Kaj bi ti naredila za boljši svet?
  2. Kako si zadovoljen s svojim življenjem?
  3. Kdo ali kaj najbolj vpliva na tvoje počutje?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.