Časoris
Mladi bodo s prostovoljnim samotestiranjem pomagali ohraniti šole odprte. Kdaj bodo s tem začeli, še ni jasno, saj morajo na zdravstvenem ministrstvu teste pred uporabo dodatno opremiti z navodili. Vir: Pixabay
Mladi bodo s prostovoljnim samotestiranjem pomagali ohraniti šole odprte. Kdaj bodo s tem začeli, še ni jasno, saj morajo na zdravstvenem ministrstvu teste pred uporabo dodatno opremiti z navodili. Vir: Pixabay

Z dijaki in študenti do vizije, kako živeti z boleznijo

Še dober mesec je do konca šolskega leta. Epidemija se umirja, zato ni pričakovati, da ga ne bi zaključili v šolskih klopeh.

Odprte šole želijo ohraniti tudi jeseni, zato so se predstavniki zdravstva sestali s predstavniki študentske in dijaške organizacije.

Z njimi so skupaj začrtali vizijo, kako ravnati, da današnji način življenja – z vsemi ukrepi in omejitvami – ne bo trajal v nedogled.

Svoje načrte so razdelili na tri stebre: cepljenje, samotestiranje in uporaba različnih informacijskih rešitev, kot je mobilna aplikacija #OstaniZdrav, ki beleži stike z drugimi osebami, ali portal zVem.

S samotestiranjem bomo pričeli še v tem šolskem letu, in sicer v srednjih šolah in v osnovnih šolah za 6., 7., 8. in 9. razrede. Pripravljamo se na morebitno poslabšanje situacije jeseni. Sistema ne bi radi postavljali takrat, ko nam bo voda tekla v grlo, ampak tako, da bo odprte šole omogočal že zdaj. Epidemija se umirja, zato lahko to naredimo na kontroliran in varen način.

Janez Poklukar, zdravstveni minister

Začetek samotestiranja je za nekatere dijake predviden že prihodnji teden, medtem ko je začetek za učence predviden 31. maja ali 7. junija.

Samotestiranje bodo izvajali doma, predvidoma enkrat na teden, ob ponedeljkih.

S tem bi se radi izognili, da bi se kdo od okuženih na avtobusu ali šolskih prostorih družil s sošolci in jim prenesel okužbo. Prav tako bi takšnega učenca v šoli težko izolirali.

Minister je prav tako napovedal, da bo v prihodnjih mesecih cepljenje na voljo tudi starejšim od 12 let. Vse več proizvajalcev bo kmalu imelo preizkušena cepiva na tej starostni skupini.

Vir: Vlada RS
Vir: Vlada RS

Prav precepljenost bo ključna za konec epidemije.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel pa je ocenil, da ko bo precepljenost visoka, ne bomo več potrebovali karanten.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.