Časoris

Z Big Benom slovo od Evropske unije

31. januarja ob enajstih zvečer po britanskem času oziroma opolnoči po srednjeevropskem času je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske po 47 letih članstva izstopilo iz Evropske unije.  

Na pročelje hiše na Downing Streetu 10, kjer je sedež britanskega premiera, so najprej projicirali posnetek slovitega Big Bena, kako odšteva minute do brexita, nato pa besedilo himne God Save the Queen, Bog obvaruj kraljico.

Ta zgodovinski  trenutek so eni Britanci proslavljali, drugi obžalovali.

»Za mnoge je to osupljivi trenutek upanja, trenutek, za katerega so si mislili, da ga ne bodo dočakali. In seveda mnogi čutijo izgubo in so zaskrbljeni,« je te mešane občutke strnil premier Boris Johnson.

Na referendumu pred tremi leti in pol so se namreč državljani le s tesno večino odločili za brexit oziroma za izstop svoje države iz Evropske unije. In ta trenutek je nazadnje le napočil.

In kaj se je spremenilo s prvim februarjem?

Za zdaj nič. Slovenci na primer še vedno lahko potujemo v Veliko Britanijo samo z osebno izkaznico, pa tudi uporaba mobilnika nas bo tam stala enako kot doma.  

Tudi Britanci še nekaj časa ne bodo čutili posledic dejstva, da v Bruslju, na sedežu Evropske unije, v evropskem parlamentu in drugih ustanovah Evropske unije ne bodo imeli več svojih predstavnikov.

Toda do konca leta 2020 se bosta morala London in Bruselj dogovoriti, v kakšnih odnosih bo Velika Britanija s članicami Evropske unije, ki jih je zdaj samo še 27.  

Slovarček

Brexit je skovanka, ki pomeni izstop Velike Britanije iz Evropske unije.

Big Ben je vzdevek zvona na stolpu ob parlamentu, ki se oglasi vsako polno uro. Velja za največjo londonsko turistično znamenitost.

Za razmislek

  1. Kaj bi pomenilo za Slovenijo, če bi izstopila iz Evropske unije?
  2. O katerih vprašanjih odločajo državljani na referendumu?
  3. Ali so po tvojem britanski otroci za ali proti brexitu?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.