Časoris
Zgodbe o beguncih. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Zgodbe o beguncih. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Vsi smo prebivalci istega planeta

Kako lahko knjiga pomaga razumeti izkušnje beguncev?

To vprašanje so si zastavili udeleženci Debatne kavarne Zgodbe beguncev – realnost in fikcija na 34. Slovenskem knjižnem sejmu.

Mladinska pisateljica Janja Vidmar pravi, da se pripovedi iz knjig lahko dotaknejo bralcev, še posebej mladih. Zgodbe o beguncih v knjigah morda niso resnične, a temeljijo na resničnih dogodkih.

»Literatura mladim bralcem prinaša informacije o različnih načinih življenja.«

A to še ne pomeni, da zaradi knjig družba postane bolj občutljiva za stiske drugih.

Svojo prvo knjigo o beguncih, Princeska z napako, je napisala pred dvajsetimi leti, ko so v Slovenijo prišli begunci iz območja nekdanje Jugoslavije.

Zdaj, ob izidu knjige Črna vrana o begunki iz Sirije, z grenkobo ugotavlja, da kljub številnim knjigam o beguncih in begunstvu nismo strpnejši do ljudi, ki prihajajo k nam. Prej nasprotno.

»Strpnost, sočutnost in solidarnost so danes deležni posmeha,« meni pisateljica.

Tistim, ki pa bi vendarle radi pomagali, da bi družba postala bolj vključujoča, Franci Jazbec iz društva Odnos svetuje: »Pogovarjajmo se z begunci.« Zdaj se namreč večinoma samo pogovarjamo o njih. Prepričan je, da jih bomo tako bolje spoznali. In ko jih bomo bolje spoznali, jih bomo tudi lažje sprejeli.

Tako kot smo sprejeli tretjo sogovornico v debatni kavarni Saro Bevc Jonan. V Sloveniji živi že 15 let, tu se je poročila in se naučila slovensko, zdaj pa pomaga drugim beguncem, da se lažje vključijo v družbo.

»Čas je, da se začnemo prepoznavati kot prebivalci tega planeta, ne pa kot Slovenci ali na primer Avstrijci. Če bomo v prvi vrsti ljudje, bomo otrokom dali najboljši napotek pri njihovem odraščanju,« poudarja Janja Vidmar.

 

Za razmislek

  1. Ali poznaš še kakšno vrsto umetnosti, ki lahko pomaga razumeti drugega?
  2. Kako še lahko krepimo sočutje in strpnost?
  3. Kdo vse je lahko drugačen?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
4°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.