Časoris

Vsi smo Greta

Sto triindvajset držav, 2052 krajev. In seznam še ni končan. Mladi z vsega sveta v petek ne bodo sedli v šolske klopi, ampak bodo protestirali proti podnebnim spremembam.

Navdihnila jih je šestnajstletna Švedinja Greta Thunberg, ki že več mesecev ob petkih ne hodi k pouku, ampak protestira. Kaj ji bo izobrazba, če ne bo več planeta?

Greti, ki je bila za to nominirana tudi za Nobelovo nagrado za mir, so se pridružili mladi po svetu, danes še v Sloveniji.

Pobudnik protesta je gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Osrednji dogodek bo pet minut pred dvanajsto na Kongresnem trgu v Ljubljani, manjši pa v drugih krajih, med drugim v Kopru in Mariboru.

V gibanju so zaskrbljeni za prihodnost, saj zaradi podnebnih sprememb ljudje in živali umirajo.

Vsi smo Greta. Vir: TAM-TAM
Vsi smo Greta. Vir: TAM-TAM

Protestov se bodo udeležili mnogi dijaki in študenti, pa tudi nekateri osnovnošolci s svojimi starši.

»Otrokom moramo povedati, da se s sodelovanjem dosegajo spremembe in da smo vsi del te iste družbe. Takšen shod je za to odlična priložnost,« pravi Katarina Bervar Sternad, ki se bo protesta udeležila s petošolko Stelo in četrtošolcem Lovrom.

V številnih osnovnih šolah bodo učencem predstavili zahteve protestnikov. O njih se bodo pogovorili na razrednih urah.

Predstavniki Mladih za podnebno pravičnost pravijo, da so šole naklonjene protestu. »Nismo naleteli na težave. Veliko se jih je odzvalo na pobudo, bodisi na pobudo učencev in dijakov bodisi na pobudo učiteljev ali ravnatelja,« pravijo pobudniki.

»Podnebni štrajk« pozdravlja tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem. »Podnebne spremembe predstavljajo enega izmed največjih izzivov, s katerimi se sooča svetovno prebivalstvo. Tudi v prihodnje bomo opozarjali na posledice globalnega segrevanja,« pravi Jure Ciglar.

Slovarček

Protestirati pomeni javno izražati nasprotovanje čemu, nezadovoljstvo s čim.

Za razmislek

  1. Ste se na šoli pogovarjali o protestih?
  2. Kako skrbiš za okolje?
  3. Zakaj moramo vsi sodelovati, če želimo spremembe?

Samanta

Coraci rada bere. Tako zelo, da ima celo svoj blog o knjigah: samyinbookworld. A zanimajo jo še druge stvari in tudi o njih rada piše.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.