Časoris
Strokovnjaki opozarjajo, da ne smemo le krpati lukenj v znanju, ampak se moramo posvetiti psiho-fizičnemu zdravju otrok. Vir: Freepik
Strokovnjaki opozarjajo, da ne smemo le krpati lukenj v znanju, ampak se moramo posvetiti psiho-fizičnemu zdravju otrok. Vir: Freepik

Vse več pozivov za reševanje duševnih stisk otrok

Približuje se konec šolskega leta, ki ga je dodobra otežila epidemija.

Številni otroci se soočajo s hudimi duševnimi stiskami.

V Unicef Slovenija so v pomoč otrokom in pedagoškim delavcem pripravili prevoda knjige Ti si moj junak in brošure Dejanja za junake.

Otroci in učitelji poročajo o pomanjkanju računalnikov, o prostorski stiski, o težavah pri učenju na daljavo. Vse to pušča sled na njihovem duševnem zdravju.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija

Otroke je v tem času najbolj prizadelo pomanjkanje stikov s sovrstniki. Med 11. in 17. letom se namreč njihovi možgani razvijajo tudi v odnosu do njih.

Zaradi zaprtja šol in prepovedi druženja je bilo teh stikov zelo malo, zato so mladi izgubili še občutek stabilnosti in varnosti oziroma predvidljivosti.

K boljšemu počutju prav gotovo ni pripomoglo pošiljanje zdravih otrok v karanteno zaradi tveganih stikov v razredu. Nova predsednica predstavnikov staršev, zbranih v ZASSS, Lara Romih pravi, da starši vseh zakonov ne razumejo dobro, da pa o pošiljanju otrok v karanteno med njimi ni enotnega mnenja.

unicef
Kar polovica duševnih motenj se pri otrocih pojavi do 14. leta, zato je to obdobje zanje res občutljivo. Foto: Giuseppe Imperato/Unicef

In kako bo v novem šolskem letu?

V Unicefu učitelje spodbujajo, da posebno pozornost namenijo prehodu z dela na daljavo v vrnitev v učilnice. Ta naj bo počasen in prizanesljiv do otrok. Prav tako se ne smemo pretvarjati, da se epidemija ni zgodila.

Pripravili so tudi anketo o duševnem zdravju otrok. Želijo si, da bi jo rešilo čim več otrok, starih od 10 do 18 let.

Svoj podpis pod peticijo pa lahko še do jutri prispevajo vsi, ki podpirajo opozorila Slovenske krovne zveze za psihoterapijo. Ta odločevalce poziva k bolj humanemu zaključevanju šolskega leta.

Zavzemajo se za čimprejšnje ukrepanje za zmanjšanje stisk otrok in takojšnji začetek priprav na novo šolsko leto.

Slovarček

Human pomeni človekoljuben, človeški.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.