Časoris
Na London School of Economics ocenjujejo, da zaradi duševnih motenj mladih, ki privedejo do invalidnosti ali smrti, izgubimo skoraj 390 milijard dolarjev na leto. Vir: Adobe Stock
Na London School of Economics ocenjujejo, da zaradi duševnih motenj mladih, ki privedejo do invalidnosti ali smrti, izgubimo skoraj 390 milijard dolarjev na leto. Vir: Adobe Stock

Vpliv pandemije bi še dolgo lahko spremljal otroke

Kmalu se bo začelo tretje leto življenja s pandemijo.

Dodobra je spremenila naše vsakdanje navade, šolanje, prosti čas in skrb za zdravje. Mnogi mladi so zato prestrašeni, jezni in zaskrbljeni za svojo prihodnost. 

Omejitveni ukrepi so vplivali vsaj na vsakega sedmega otroka, kaže novo Unicefovo poročilo o duševnem zdravju otrok in najstnikov.

V njem opozarjajo, da bi lahko še mnogo let čutili vpliv pandemije na njihovo duševno zdravje in dobro počutje.

Prav tako ugotavljajo, da ima vsaka sedma mlada oseba, stara med 10 in 19 let, prepoznano duševno bolezen. A stroškom za duševno zdravje po svetu namenjamo samo dva odstotka vseh sredstev za zdravstvo.

Še pred pandemijo so se preštevilni otroci borili s težavami v duševnem zdravju. Vlade namreč premalo vlagajo v obravnavanje teh kritičnih potreb. Odnosu med duševnim zdravjem in prihodnjimi življenjskimi rezultati ne posvečamo dovolj pozornosti.

Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicefa 

Kaj je treba storiti?

Na Unicefu poudarjajo, da je treba nameniti več denarja za duševno zdravje otrok in mladostnikov na vseh področjih. Skrb zanj je treba uvesti tudi v šole, v javnosti pa je treba prekiniti molk glede tovrstnih bolezni.

Če ste se znašli v težavah ali stiski, nas pokličite na brezplačno številko 080 36 86. Dragi otroci, vašo zasebnost bomo varovali tudi po končanem postopku in ne bomo nikogar obveščali, da ste se obrnili na nas.

Jože Ruparič, namestnik varuha človekovih pravic

Vsem otrokom je treba zagotoviti enake možnosti in pravice, je ob mednarodnem tednu otroka opozoril varuh človekovih pravic, poroča STA.  

Država pa je dolžna skrbeti za njihovo dobrobit, je še dodal.

Zadnja novica

Unicef je s člani skupine BTS zagnal kampanjo LOVE MYSELF (ljubi samega sebe), s katero širijo pozitivna sporočila o ljubezni do samega sebe in dobri samopodobi.

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo na tem področju, je že to, da preprosto začnemo pogovor. Pričevanja članov skupine si prizadevajo doseči mlade po vsem svetu, ki se počutijo osamljene, izolirane in zagrenjene, ker v njihov vsakdan še vedno posega pandemija.

»Kampanjo smo sprožili zato, da bi z njo dosegli mladostnike in jim pomagali izboljšati njihova življenja ter pravice,« so povedali člani.

Za razmislek

  1. Kako trenutno poteka šolanje?
  2. Misliš, da bo epidemija vplivala na tvojo prihodnost?
  3. Zakaj ljudje neradi govorijo o duševnem zdravju?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.