Časoris
Somalijska deklica. Vir: Unicef
Vir: Unicef

Voda je dragocena, zato moramo nanjo zelo paziti

Voda je zelo dragocena, čeprav se tega morda sploh ne zavedamo. V Sloveniji smo pravico do pitne vode zaščitili. A ker je imamo zaradi gozdov veliko, na njo vendarle premalo pazimo. Preveč jo onesnažujemo.

A že vsak četrti otrok na svetu bo do leta 2040 živel na območjih, kjer je vode zelo malo, opozarjajo v organizaciji Unicef.

Ker je voda nujno potrebna za vsa živa bitja, je 22. marec dan, ko govorimo o pomenu vode. Takrat poskušamo poiskati načine, da jo ohranimo čisto.

Letos okoljevarstveniki in drugi opozarjajo na problem odpadnih voda.

Zaradi industrije in kmetijstva je okolje ponekod zelo umazano. Umazana je tudi voda. Če neprečiščeno vodo izpustimo v okolje, lahko onesnaži podtalnico, reke in morje. Ogrožena so živa bitja v vodi in celo zdravje ljudi! Zato je zelo pomembno, da odpadno vodo pred izpustom v okolje prečistimo v čistilnih napravah.

Po podatkih Statističnega urada smo v Sloveniji v zadnjih desetih letih vsako leto prečistili več odpadne vode kot leto prej. To je dober znak, da tudi pri nas manj onesnažujemo okolje.

Tudi ti lahko prispevaš k zmanjšanju ali ponovni uporabi odpadne vode. Tuširaj se manj časa. Ko si umivaš zobe, zapri pipo. Spodbudi starše, da kupijo varčni pralni stroj. Zelenjavo na vrtu zalivaj z deževnico, ki jo zbiraš v posebnih posodah. Možnosti je veliko!

 

Slovarček

Odpadna voda je tista, ki iz hiš in tovarn teče v kanalizacijo.

 

Za razmislek

  1. Si že kdaj videla čistilno napravo?
  2. Se s sošolci in prijatelji pogovarjate o onesnaževanju okolja?
  3. Kako varčuješ z vodo?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.