fbpx
Časoris
Najboljši projekti hackathona. Vir: Policija
Najboljši projekti hackathona. Vir: Policija

Veverice in njihov Varuh za večjo varnost otrok

Otroci, ali veste, da se lahko na policiste vedno obrnete po pomoč. To vam povedo že v vrtcu, pa vedno znova takrat, ko vas policisti obiščejo, na primer v šoli.

Odrasli pa do policistov gojijo strahospoštovanje. To pomeni, da jih spoštujejo, a se jih tudi malo bojijo. Policisti se pač vedno zdijo tako resni.

A v sebi imajo tudi igrivo plat.

Na Policiji so se namreč domislili, da bi mlade na posebnem tekmovanju – hackathonu – povabili k iskanju uporabne in inovativne rešitve na področju zagotavljanja varnosti in mobilnosti.

Tekmovanje je potekalo prvi konec tedna v oktobru. Tedaj je strokovna komisija izbrala 6 najboljših ekip. Na včerajšnjem zaključnem dogodku na Policijski postaji Moste – Polje pa so razglasili tri najboljše projekte.

Ekipa Veverice. Vir: Policija
Ekipa Veverice. Vir: Policija

Prvo mesto je zasedla ekipa Veverice, ki je razvila mobilno aplikacijo Varuh. Ta otrokom v stiski pomaga poiskati Unicefove varne točke in jim tako zagotavlja varnost. Če so otroci v nevarnosti, lažje pogledajo na telefon, kot pa pobrskajo po zemljevidu in iščejo varne točke. Aplikacija jim tudi omogoča, da pokličejo policijo in da prostovoljcem na varni točki sporočijo, kaj jih teži.

V ekipi Veverice so opozorili, da so točke neenakomerno razporejene. Kot rešitev predlagajo uvedbo dodatnih mobilnih varnih točk – registracijo zaupanja vredne osebe in prikaz teh točk na zemljevidu.

Drugo mesto je zasedla ekipa Šveps, ki je razvila aplikacijo Moja varnost. Ta omogoča klice na policijo, anonimne prijave, obveščanje o nenavadnih dogodkih v bližini pa tudi hitro iskanje bližnjih zdravstvenih ustanov in navodil za reševanje življenj.

Ekipa P7, ki je z aplikacijo P7 zasedla tretje mesto, pa je našla preprosto rešitev za parkiranje, če je v mestu gneča.

Slovarček

Hackathon sestavljata besedi hack in marathon. To je dogodek, kjer se zberejo programerji, ki neutrudno rešujejo oziroma hekajo različne izzive.

Za razmislek

  1. Kaj pomeni beseda heker?
  2. Kako jo ti uporabljaš?
  3. Ali poznaš kakšnega hekerja? Kaj počne?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa