So ti všeč slastno dišeči rogljički ali žepki?
Jih imaš raje z marmelado ali čokolado?
Pa veš, kako jih pripravijo? Hm, ta odgovor je pa najbrž že malo bolj zapleten!
A morda niti ni tako pomembno, da veš, kako jih pripravijo. Bolj je pomembno, da jih pripravijo iz zdravih sestavin.
Odslej denimo ne bodo smeli vsebovati transmaščobnih kislih.
Te so namreč zdravju škodljive, zato so jih prepovedali. V 100 gramih maščob sta po novem lahko le še 2 grama transmaščobnih kislin.
Če bodo inšpektorji odkrili, da kdo prodaja rogljičke in druge izdelke, ki imajo več teh kislin, ga bodo kaznovali.
Veliki trgovci in proizvajalci pravijo, da so pripravljeni na nova pravila.
Transmaščobne kisline škodijo predvsem srcu in žilam.
Najbolj znano živilo, ki jih vsebuje, je margarina. Čeprav jo znajo narediti tako, da vsebuje manj teh škodljivih kislin, vsi izdelovalci sladkih dobrot še ne uporabljajo sodobno izdelane margarine.
Strokovnjaki zato svetujejo, da smo pozorni predvsem na živila, kot so piškoti ali rogljički, ki so narejeni v velikih količinah oziroma ki so industrijsko narejeni.
Ker so v živilih še druge škodljive snovi, so v Sloveniji pred kratkim predstavili aplikacijo, ki spremlja sestavine v živilih.
Imenuje se Veš, kaj ješ? Lahko jo naložiš na telefon in na preprost način izveš, koliko škodljivih snovi ima neko živilo.
Če zasveti rdeča luč, je bolje, da se mu izogneš. Rumena barva sporoča, da je treba biti previden; ne pretiravaj s količino. In če se pokaže zelena, je živilo primerno zate.
Slovarček
Transmaščobne kisline oziroma transmaščobe so kisline, ki nastanejo s procesom trdenja rastlinskih olj pri proizvodnji margarine, rastlinske masti in pri cvrenju živil.
Za razmislek
- Zakaj so transmaščobe škodljive?
- Poznaš še kakšno škodljivo živilo?
- Kje vse lahko najdemo transmaščobne kisline?