Časoris
Dočakali smo veliko noč. Vir: Pixabay
Dočakali smo veliko noč. Vir: Pixabay

Velika noč tokrat na dan šaljivcev

Te dni veliko domov diši po potici, marsikje barvajo pirhe in kuhajo praznično meso. Pred nami so velikonočni prazniki!

Letos bomo veliko noč praznovali to nedeljo, 1. aprila. Nekaterim se zdi to hecno, saj je ta datum poznan kot dan šaljivcev.

Velika noč je za kristjane največji praznik, na katerega se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Ker v zgodovinskih knjigah podatek o datumu Jezusove smrti ali vstajenja ni ohranjen, so kristjani datum praznovanja velike noči določili sami.

Izbrali so nedeljo po prvi polni pomladanski Luni. S tem so želeli simbolno povezati pomlad in Jezusovo vstajenje. Kot pravijo, oboje prinaša veselje in življenje.

Koledarska pomlad se začne 21. marca. Velike noči torej pred tem datumom ne moremo praznovati. Kdaj točno jo bomo, je odvisno od gibanja Lune.

Luna obkroži Zemljo v 28 dneh. Glede na to, kje se nahaja, jo vidimo različno osvetljeno. Kadar jo na njeni poti vidimo v celoti, rečemo, da je Luna polna.

Ko je Luna polna prvič v koledarski pomladi, je praznovanje velike noči zelo blizu. Vedno jo praznujemo na nedeljo, saj krščanski nauki učijo, da je Jezus vstal prav na ta dan.

Datum velike noči se tako iz leta v leto spreminja. Glede na to, kdaj je velika noč, pa se določi tudi datum pusta in začetek postnega časa.

Velika noč torej ni povezana s praznovanjem dneva šaljivcev. Ampak kdo pa pravi, da ne morete uživati v obojem? Morda lahko bratca ali sestrico nahecate, da se v vrtu skriva velikonočni zajček?

Prihodnje leto bo velika noč 21. aprila, 1. aprila pa jo bomo znova praznovali leta 2029.

 

Slovarček

Krščanski nauk je verovanje, ki ga uči Katoliška cerkev.

 

Za razmislek

  1. Kako običajno počastiš dan šaljivcev?
  2. Kaj potrebuješ za praznovanje velike noči?
  3. Kaj lahko na veliko noč praznujejo tisti, ki niso verni?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.