Časoris
Raznolikost med otroki. Vir: Adobe Stock
Raznolikost med otroki. Vir: Adobe Stock

Varni, sprejeti, dobrodošli

»Vsak si zasluži živeti v svetu, kjer se počuti varno, sprejeto in dobrodošlo,« pravijo sodelavke ISA instituta, ki so organizirale posvet Tukaj in zdaj – pripravljeni na sodelovanje ZA medkulturno sobivanje.

Tudi v tvojem razredu je morda otrok iz druge države. Kaj lahko narediš, da se bo počutil sprejeto?

Eden prvih korakov je, da pristopiš k njemu in ga poskušaš spoznati; da poskušaš spoznati njegovo kulturo. To pa ni vedno preprosto.

»Odrasli lahko tujce spoznavamo tako, da jih denimo povprašamo o šalah, ki so priljubljene v njihovi domovini,« je dejal psihiater Željko Ćurić med predavanjem o pomenu empatije in spoštovanja ljudi, ki so zaradi svoje kulture, vere ali narodnosti drugačni.

Željko Ćurić. Vir: Osebni arhiv
Željko Ćurić. Vir: Osebni arhiv

»A pri otrocih to ne deluje,« je pojasnil.

Namesto tega odrasli otroke učimo socialne veščine. Pri tem se moramo zavedati, da smo vedno zgled, in to ne le z besedami, tudi z mimiko.

»Če nam otrok iskreno pove, da bi nekoga najraje …, ga ustavimo in rečemo ‘ok, slišim, da bi ga najraje … Ampak, kaj se bo zgodilo, če boš to storil? Bo to imelo pozitivne posledice?’ Večina otrok je dovolj inteligentna, da reče, ‘ne, samo slabe’. S tem pomagate, da razširi svojo škatlo z orodji za ravnanje. Nato ga povabite, naj razmisli, kaj bi lahko naredil drugače.«

To je pomembno, pravi psihiater, ker nikoli ne bodo okoli nas le ljudje, s katerimi se razumemo in so nam simpatični. Vedno pa moramo do drugega človeka, tudi tistega, ki nam ni všeč, biti spoštljivi.

Samo tako bomo vsi lahko živeli v svetu, v katerem se počutimo varne, sprejete in dobrodošle.

Slovarček

Mimika je premikanje obraznih mišic za izražanje čustev, razpoloženja.

Za razmislek

  1. Zakaj je spoštovanje drugega pomembno?
  2. Kako se ti učiš strpnosti?
  3. Kako se obnašaš do ljudi, ki ti niso simpatični?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.