Časoris
Otroci lahko pokličejo na telefonske številke številnih nevladnih organizacij, tudi na Unicef ali Tom telefon. Vir: Unicef
Otroci lahko pokličejo na telefonske številke številnih nevladnih organizacij, tudi na Unicef ali Tom telefon. Vir: Unicef

Varne točke za varnejše otroštvo

Ste že slišali za varne točke? Veste, kje jih iskati?

Varne točke so javni prostori, na primer knjižnice, lekarne, banke in celo cvetličarne, v katere se lahko zatečete, kadar ste v stiski.

Če ste se izgubili, vam grozijo sošolci ali starejši učenci, ne morete priti domov ali bi radi, da nekdo pokliče vaše starše, vam bodo tam priskočili na pomoč.

Taki prostori so označeni s posebnimi nalepkami. Varna točka je denimo v slovenskem parlamentu.

Varne točke lahko prepoznamo po posebni nalepki, smejoči se hišici. Vir: Unicef
Varne točke lahko prepoznamo po posebni nalepki, smejoči se hišici. Vir: Unicef

Ker pa mnogi še ne veste, kje je najbližja varna točka, vas v Unicefu vabijo, da jih obiščete, še preden se znajdete v težavah.

Varne točke so v petnajstih letih zaživele že v 74 krajih po vsej Sloveniji, pravijo. Skupno jih je več kot 600 in kar 1300 prostovoljcev je pripravljenih otrokom tam pomagati.

»Vsak otrok mora biti zaščiten pred zlorabo, zanemarjanjem, nasiljem in izkoriščanjem. Varno okolje za naše otroke pomeni varno in srečnejše odraščanje. Varne točke predstavljajo korak odločnejšega boja proti nasilju nad otroki,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa v Sloveniji.

V Unicefu pravijo, da se v varne točke na leto zateče več sto otrok. Lani je bilo med njimi 43 takih, ki so se znašli v resnejših težavah. V takih primerih priskočijo na pomoč strokovnjaki.

Večinoma pa se pri njih oglasijo otroci z manjšimi težavami, ki jim prostovoljci lahko sami pomagajo, ali pa tudi otroci, ki jih zgolj želijo obiskati.

 

Slovarček

Unicef je organizacija, ki pomaga otrokom po svetu.

Prostovoljci so ljudje, ki nekaj počnejo prostovoljno, brez pričakovanja, da bodo za opravljeno delo dobili plačilo.

 

Za razmislek

  1. Kam bi se zatekel, če bi te preganjali vrstniki?
  2. Kako bi pomagala otroku v stiski?
  3. Poznaš še kakšno organizacijo, na katero se lahko obrneš, če si v stiski?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.