Časoris
V manjših skupinah naj bi bilo manj možnost za okužbo, pravijo strokovnjaki. Vir: Pixabay
V manjših skupinah naj bi bilo manj možnosti za okužbo, pravijo strokovnjaki. Vir: Pixabay

V šolo in vrtec le zdravi otroci

Ker so bili prvi napotki ministrstva za izobraževanje ravnateljem šol in vrtcev za mnoge nerazumljivi in neživljenjski, sta jih danes podrobneje pojasnila Damir Orehovec z ministrstva za izobraževanje in dr. Polonca Truden Dobrin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V osnovno šolo se predvidoma vračajo učenci prvih treh razredov in zadnjega, poleg njih pa še dijaki četrtega letnika. V vrtce pa naj bi do konca maja šli le tisti otroci, ki potrebujejo varstvo.

Ostali naj bi se še naprej šolali na daljavo.

Tiste, ki so neocenjeni ali negativno ocenjeni oziroma imajo težave z izobraževanjem na daljavo, lahko šole od 25. maja povabijo na dopolnilni pouk.

Odpirajo se glasbene šole, a le za individualne oblike pouka instrumentov in petja. Pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, bo še naprej potekal na daljavo.

Svoja vrata naj bi 18. maja odprli tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih, enako velja tudi za šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Kako zagotoviti razdaljo med otroki v vrtcih? Polona Truden Dobrin pravi, da naj bi ravno oblikovanje manjših skupin omogočilo skrb za potrebe otrok, obenem pa zmanjšalo možnost širjenja okužbe.

Zaposleni bodo lahko crkljali otroke, a naj si prej in po tem umijejo roke.

V vrtec ali šolo ne bo mogel otrok, čigar starši ne bodo želeli podpisati izjave, da v zadnjih 14 dneh ni imel znakov bolezni oziroma da ni bil v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s covidom-19.

Kako bo jeseni, še ni jasno, saj nihče ne ve, kako bo takrat. Strokovnjaki bodo spremljali razmere in pravočasno pripravili napotke.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.