Časoris
Okoljevarstveniki opozarjajo, da bi lahko v prihodnosti, če bo zakon potrjen tudi na referendumu, ljudem omejevali dostop do rek, jezer, morja, Vir: Pixabay
Okoljevarstveniki opozarjajo, da bi lahko v prihodnosti, če bo zakon potrjen tudi na referendumu, ljudem omejevali dostop do rek, jezer, morja, Vir: Pixabay

V nedeljo bomo odločali o vodah

Odrasli se zadnje mesece zelo pogosto pogovarjajo o vodi.

V nedeljo bo namreč zakonodajni referendum o tem, ali naj začnejo veljati spremembe zakona o vodah, ki jih je marca sprejel državni zbor.

Te na vodi in ob njej omogočajo gradnjo objektov, kot so garaže, savne, fitnesi, parki, parkirišča, pomoli, oglasni prostori, gostilne, trgovine, otroška in športna igrišča.

Vse našteto bodo lahko gradili, če bodo to dovolile občine, razlagajo na okoljskem ministrstvu, kjer so te spremembe pripravili. Gradnja tovarn pa bo ob vodi po novem prepovedana.

Vir: Pixabay
Nov zakon dovoljuje gradnjo tudi na vodi, kar do sedaj ni bilo mogoče, pravijo profesorji ljubljanske univerze. Vir: Pixabay

Zakon podpirajo vladne stranke, medtem ko mu opozicijske stranke, nevladne in strokovne organizacije ter Svet za varovanje okolja pri SAZU nasprotujejo.

»Verjetno že veš, da brez vode ni življenja. Rastline jo potrebujejo, da lahko rastejo. Živali in ljudje jo potrebujemo, da lahko preživimo. Kdaj pa radi v njej tudi samo čofotamo. Vodo moramo zaščititi. Da jo bomo lahko še naprej vsi pili iz pipe v kuhinji in kopalnici. Da bomo lahko še naprej  brez težav skakali bombice in jezili naše starše, ko jih bomo poškropili,« pravi Mark J. Užmah z Inštituta 8. marec, kjer prav tako nasprotujejo zakonu.

Za njegovo zavrnitev mora glasovati vsaj 339.726 volivcev.

Rezultate referenduma lahko spremljaš po 19. uri, ko se bodo po državi zaprla volišča. Tisti, ki jih v nedeljo ne bo doma, so glas oddali že med torkom in četrtkom.

Zadnja novica

Na referendumu je bilo po neuradnih podatkih do ponedeljka, do 9. ure, preštetih 99,97 odstotka glasov. Oddanih je bilo 783.762 glasovnic, od tega je bilo 1.850 neveljavnih. Proti noveli je glasovalo 677.119 volivcev oziroma 86,6 odstotka vseh, ki so prišli na volišča. Volilna udeležba je bila 46,15-odstotna. Za primerjavo: volitev v državni zbor leta 2018 se je udeležilo dobrih 52 odstotkov volilnih upravičencev.

Slovarček

Zakonodajni referendum je referendum, na katerem volivci odločajo o zavrnitvi zakona, ki ga je sprejel državni zbor. Zahtevati ga mora najmanj 40 tisoč volivcev.

Za razmislek

  1. Katera pravica, povezana z vodo, je pri nas še posebej zaščitena?
  2. V čem Slovenija na tem področju izstopa v primerjavi z drugimi državami?
  3. Bi morali glasovanje na referendumih omogočiti tudi mlajšim od 18 let?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.