Časoris
Počitnice v Pacugu, tako je bilo leta 2015, ko smo začenjali s prvimo objavami v Časorisu. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Počitnice v Pacugu, tako je bilo leta 2015, ko smo začenjali s prvimo objavami v Časorisu. Foto: Sonja Merljak/Časoris

V kolonijo ali v Grčijo, to je zdaj vprašanje

Kaj je zaznamovalo minuli teden?

Grčija se je znašla v hudi krizi. Ne more poravnati svojih dolgov, zato so ji druge države nehale posojati denar.

Ta teden so banke zaprle vrata. Mnogi Grki so stali v dolgih vrstah pred bankomati, da so lahko dvignili nekaj denarja.

Grški referendum

Včeraj so Grki odločali o svoji prihodnosti. Na referendumu je večina obkrožila ne in s tem so Grki Evropi sporočili, da ne želijo ostrih varčevalnih ukrepov, zaradi katerih so mnogi med njimi postali zelo revni. A zaradi izida referenduma se lahko zgodi, da Grčija ne bo več članice Evropske unije ali pa vsaj, da njen denar ne bo več evro.

To pa ne pomeni, da tisti med vami, ki se odpravljate na počitnice v Grčijo, tja ne boste odpotovali. Tudi ta konec tedna so v državo poleteli številni dopustovalci.

Počitnice pod okriljem ZPMS

Drugi ste izbrali slovensko morje. V Pacugu pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije ta teden letuje kar 170 otrok. Nekaterim so morske počitnice omogočili dobrotniki, ki so prispevali denar za akcijo Pomežik soncu.

»Prav vsak otrok bi moral imeti priložnost, da nekaj počitniških dni preživi na morju,« pravi predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. »Upamo, da nam bo to uspevalo zagotoviti tudi v prihodnje in da bo naslednje leto z nami na morju še več otrok.«

Veliko sredstev so v dobrodelni sklad prispevali v podjetju Lek, kjer tudi sicer med zaposlenimi krepijo zavest o družbeni odgovornosti. Kadar imajo čas, upravnikom doma v Pacugu priskočijo na pomoč na primer tako, da jim pomagajo urediti okolico ali pobarvati lesena okna.

Dan brez vrečk

In če morda niste vedeli: 3. julija smo obeležili mednarodni dan boja proti plastičnim vrečkam. Vsak Slovenec jih na leto porabi okoli 150. V rokah jih ima pol ure, nato jih odvrže v koš za smeti. Od tam pridejo celo v morje, kjer lahko zelo veliko hudega povzročijo številnim živalim. Plastična vrečka razpada tisoč let. Zato v društvu Ekologi brez meja pozivajo, naj namesto plastičnih raje uporabljamo pralne vrečke.

V slikanici Potovanje male plastične vrečke avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Daše Simčič lahko izveš, da bi z uporabo trajne vrečke iz blaga nadomestili več sto plastičnih vrečk in življenje rešili marsikateri ptici, želvi ali delfinu.

Če pa že moraš uporabiti plastično vrečko, jo potem vrži v koš z rumenim pokrovom – za embalažo, da jo bodo lahko reciklirali.

In česa se lahko veselite v prihodnjem tednu?

V prihodnjem tednu ne spreglejte svetovnega dneva prebivalstva, spremljate pa lahko tudi kolesarsko dirko po Franciji.

In ker bodo prihodnji dnevi zelo vroči, ne pozabite na zaščito pred soncem.

Skrijte se v senco in pijte veliko vode.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”Pacug”]

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.