Časoris
Cilj evropskega leta mladih je med drugim zagotoviti prepoznavnost in promocijo evropskih vrednot, širiti sporočila solidarnosti med mladimi ter na različne načine podpirati Ukrajino. Foto: Petro/Dreamstime
Cilj evropskega leta mladih je med drugim zagotoviti prepoznavnost in promocijo evropskih vrednot, širiti sporočila solidarnosti med mladimi ter na različne načine podpirati Ukrajino. Foto: Petro/Dreamstime

V evropskem letu mladi dobivajo svojo 3D platformo

Smo skoraj že na polovici evropskega leta mladih!

Evropska komisija je zdaj predstavila novo platformo Izrazi svojo vizijo.

Ta mladim omogoča izražanje stališč prek posnetih osebnih sporočil. Še zlasti jo zanima, kaj mladi menite o izobraževanju, zaposlitvah, vključevanju, miru, varnosti, duševnem zdravju in podnebnih spremembah.

Kaj pomeni, da je platforma tridimenzionalna?

Ko sporočilo naložiš na platformo, vsak glas ustvari svojo edinstveno 3D valovno obliko, ki se povezuje z vsemi ostalimi posnetki na platformi – tako lahko kdor koli posluša kateri koli glasovni posnetek, v katerem koli jeziku, na kateri koli napravi, v katerem koli trenutku.

Vsako sporočilo je na voljo v vseh uradnih evropskih jezikih in tudi v norveškem, islandskem, turškem, srbskem in makedonskem jeziku.

Vse mlade vabimo, da se vključijo in angažirajo. Njihov glas je sestavni del evropske poti razvoja, znanja, inovacij, priložnosti in boljših rešitev. Pozorno bomo prisluhnili in zagotovili, da se bo politika, ki se tiče mladih, razvijala v bolj sodelujočih okoljih ter da bo letos in v naslednjih letih slišan in upoštevan vsak glas.

Mariya Gabriel, evropska komisarka za izobraževanje in mlade

Tudi sicer je letos veliko aktivnosti posvečenih mladim. Osrednji dogodek Zvok mladosti je potekal prejšnji teden, napovedanih pa je še približno 30 drugih aktivnosti.

V nadaljevanju leta nas čaka še priprava novega nacionalnega programa za mladino.

https://www.tiktok.com/@mlad.si/video/7033709269774060805?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7080104849723393542

Prvega smo v Sloveniji dobili leta 2013, vendar bo letos potekel. Načeloma ga vlada pripravi za deset let, potrdi pa državni zbor.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Slovarček

Nacionalni program za mladino je dokument, ki analizira položaj mladih in omogoča usklajeno reševanje njihovih težav na različnih področjih. Vsako ministrstvo nato vsako leto pripravi in financira določene ukrepe.

Za razmislek

  1. Ali sploh veš, da je letos evropsko leto mladih?
  2. Kaj meniš, kateri so trenutno največji izzivi Evrope?
  3. Katere organizacije v Sloveniji zastopajo mlade in otroke?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.