Časoris
Sir David in princ William na WEF 2019 v Davosu. Vir: WEF
Sir David in princ William na WEF 2019 v Davosu. Vir: WEF

V Davosu o podnebju tudi sir David in Greta

V švicarskem mestu Davos so se na svetovnem gospodarskem forumu minuli teden pomembni poslovneži, politični voditelji in drugi vplivneži pogovarjali, kako izboljšati našo prihodnost.

Kot vsako leto doslej so govorili o gospodarstvu, svetovni politiki in informacijski tehnologiji. Letos so veliko časa namenili še podnebnim spremembam oziroma škodljivim posledicam napredka.

O njih je govoril tudi britanski raziskovalec in varuh narave sir David Attenborough. V vlogi novinarja pa je nastopil britanski princ William.

Ko je sir David pred 60 leti začel snemati dokumentarne filme, ni nihče niti pomislil, da bi ljudje lahko opustošili naravo.

»Zdaj smo tako številni, močni in vseprisotni, naše uničenje je tako masovno in strah zbujajoče, da lahko iztrebimo cele ekosisteme, ne da bi to sploh opazili,« je posvaril.

Narava ni le nekaj, kar je lepo in kar nas zanima, je sir David še povedal princu. To je medsebojno povezan ekosistem, od katerega je odvisen vsak vdih in vsaka žlica hrane, ki jo damo v usta.

Številni opazovalci srečanja vplivnežev v Davosu so bili ogorčeni, da so se udeleženci na konferenco o podnebnih spremembah pripeljali z zasebnimi letali. Ta namreč močno onesnažujejo zrak.

Šestnajstletna okoljevarstvenica Greta Thunberg se je denimo iz Švedske pripeljala z vlakom.

Za pot je potrebovala 33 ur. Ko je nazadnje prispela v Davos, je povedala, da odraslim ne verjame, ko ji govorijo, da je podnebje zapleteno in da v življenju ni nič črno ali belo.

»To je laž,« je dejala. »Ali bomo preprečili, da se temperature dvignejo za več kot 1,5 stopinje Celzija, ali tega ne bomo naredili. To je črno ali belo.«

Mladi borki, ki si za podnebje prizadeva tudi tako, da stavka pred švedskim parlamentom, se je pred in med konferenco pridružilo sto tisoč najstnikov po vsem svetu.

 

Slovarček

Ekosistem je skupnost živih bitij in neživih delov okolja, kot so voda, prst in temperatura. Jezero, koralni greben in puščava so primeri ekosistemov.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je večina voditeljev v Davos priletela z osebnimi letali?
  2. Ali bi ti stavkal za podnebje? Kaj pa za kaj drugega?
  3. Ali lahko s stavko dosežemo spremembe?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.