Časoris
Veliko upokojencev živi na robu revščine. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

V boj proti revščini

Slovenija je socialna in bogata država, življenjski standard njenih prebivalcev je precej visok, a žal ne za vse. Mnogi živijo pod pragom revščine. To je nedopustno, pred sobotnim mednarodnim dnevom boja proti revščini opozarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Kdo so ljudje, ki živijo pod pragom revščine? Z manj učenim izrazom preprosto rečemo, da so revni. Zaradi nizkih dohodkov si ne morejo privoščiti načina življenja, ki je običajen v družbi, v kateri živijo. Statistiki so za leto 2019 izračunali, da odrasla oseba v Sloveniji za dostojno preživetje potrebuje najmanj 703 evre na mesec.

»Človek, ki pošteno dela, mora biti za svoje delo pravično plačan, plače morajo omogočati dostojno življenje,« opozarja Svetina. Toda v revščini se lahko znajdejo družine, v katerih je zaposlen le eden od staršev ali pa sta zaposlena oba, vendar so njuni prihodki tako nizki, da družina brez dodatne pomoči ne more preživeti.  

Največ revščine je med upokojenci. Pokojnine, ki jih prejemajo, so tako nizke, da z njimi ne morejo preživeti meseca. Starejši imajo zato pogosto občutek, da so družbi »le še v breme«.

V Sloveniji je leta 2019 pod pragom tveganja revščine živelo 41.000 otrok ali štiri tisoč manj kot leta 2018. Dobra novica je, da se je število teh otrok zadnjih pet let zmanjševalo. Toda zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa se revščina otrok v letošnjem letu po svetu povečuje, prizadeli bodo tudi slovenske otroke.

Revščina ima izjemno poguben vpliv na življenja otrok po vsem svetu, opozarja Unicef. Raziskave kažejo, da revščina negativno vpliva na zdravje otrok, njihov razvoj in učne dosežke. Tisti, ki izhajajo iz revnih družin, se skozi vse življenje srečujejo z različnimi oblikami prikrajšanosti.

Slovarček

Varuh človekovih pravic je oseba (in institucija), ki bdi nad spoštovanjem človekovih pravic v državi.

Za razmislek

  1. Katere ranljive skupine so še izpostavljene revščini?
  2. Ali poznaš pravice otrok?
  3. Kako bi lahko pomagala starejši osamljeni sosedi?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa