Časoris
Ustava v stripu. Ilustracija: Zoran Smiljanić/Državni zbor
Ustava v stripu. Ilustracija: Zoran Smiljanić/Državni zbor

Ustava v stripu in Miha spoznava Evropo

Ustava je pomemben dokument. Iz nje izhajajo vsa pravila, ki veljajo v državi Sloveniji.

Ampak ker so členi v ustavi zapisani tako, da jih otroci morda težko razumejo, so v državnem zboru pripravili posebno različico za otroke – Ustavo v stripu.

Ustava v stripu. Ilustracija: Zoran Smiljanić/DZ
Ustava v stripu. Ilustracija: Zoran Smiljanić/DZ

V tisti ta pravi ustavi za odrasle je 176 členov, v ustavo za otroke pa so umestili 60 členov.

»Ustava ves čas lovi korak z duhom časa, zato se – čeprav ‘s tresočo roko’, kot radi rečemo – stalno dopolnjuje in posodablja. Te spremembe s tanko črto izostruje tudi Zoran Smiljanić, ki je s stripovsko govorico pravniško zapletene reči naredil zanimive, poučne in zabavne – tudi za mlade, ampak ne samo za njih,« pravijo v državnem zboru, kjer so včeraj odprli razstavo ilustracij Ustave v stripu. Na ogled bodo do petka, 24. novembra 2017.

Ta teden se je začel s svetovnim dnevom otroka, nadaljuje pa se s Slovenskim knjižnim sejmom, kjer bo prvič predstavljena tudi knjižica Miha spozna Evropsko unijo. Napisali sta jo dijakinji Gimnazije Ptuj Tajda Špes in Jana Meško, pomagal jima je mentor Aleš Merđetko. Predstavili jo bodo jutri v Cankarjevem domu.

Franc Bogovič s knjižico. Vir: Osebni arhiv
Franc Bogovič s knjižico. Vir: Osebni arhiv

Knjižica o Evropi je že tretja iz serije Miha spozna. Pred tem sta napisali še Miha spozna, kako je nastala Slovenija in Miha spozna, kako je potekala vojna v Sloveniji.

Njen izid je podprl evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). »Knjižica mladim približa teme, ki so morda na prvi pogled samoumevne, pa še zdaleč to niso. V EU ravno razpravljamo, kakšno prihodnost Evrope si želimo, zato se iskreno zahvaljujem ustvarjalcem, ki se zavedajo pomena izobraževanja mladih o pomenu Evropske unije in krepitve evropskih vrednot.«

 

Za razmislek

  1. Si že kdaj prebral ustavo?
  2. Ali veš, kaj v njej piše o otrocih?
  3. Zakaj je to najpomembnejši državni dokument?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.