Časoris
Okoljevarstvene in druge organizacije so pristojne pozvale k ukrepom za preprečevanje podnebnih sprememb. Foto: Katarina Bulatović
Okoljevarstvene in druge organizacije so pristojne pozvale k ukrepom za preprečevanje podnebnih sprememb. Foto: Katarina Bulatović

Umazano morje in nebo brez zvezd

»Dovolj imamo čakanja,« pravi Dora Smole, predstavnica gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Pol leta po prvem shodu, na katerem so mladi tudi v Sloveniji množično protestirali proti podnebnim spremembam oziroma nedelovanju pristojnih, se bodo mladi jutri ponovno podali na ulice.

Med 20. in 27. septembrom bodo protestniki po vsem svetu zahtevali, da politiki ukrepajo in poskrbijo za ohranitev planeta.

Pravno-informacijski center (Pic) pa je že pred poletjem na vlado naslovil nujni poziv Večina pričakuje ukrepanje. Pri tem so jih podprli tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije, gibanju Mladi za podnebno pravičnost in številni drugi. Zahtevali so, da boj proti podnebnim spremembam postane prednostna naloga vlade.

Pobudi so se pridružili tudi otroci. Svoje misli in želje o okolju so čez poletje zapisali na več kot tri tisoč razglednic. Te bodo v prihodnjih dneh organizatorji poziva oziroma pobude predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

In kaj so napisali?

»Občutili so, da je poleti preveč vroče. Opazili so, da je morje, v katerem se kopajo, umazano, nebo, v katero se ozirajo, pa brez zvezd,« je njihove zapise povzela generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna.

Slovenski in svetovni politiki se še niso aktivneje odzvali na pobude tistih, ki jih skrbi prihodnost. A prizadevanja mladih le niso ostala neopažena.

Organizacija Amnesty International (AI) je ugledno priznanje Ambasadorji vesti 2019 podelila Greti Thunberg, AI Slovenija pa gibanju Mladi za podnebno pravičnost.

»Podnebna kriza je gotovo ena najbolj pomembnih tem, povezanih s človekovimi pravicami,« pravi Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija.

V soboto, dan po globalnem protestu, bodo številni prostovoljci zavihali rokave in očistili svet. Z akcijo želijo opozoriti na nujnost ustreznega ravnanja z odpadki.

Za razmislek

  1. Zakaj so podnebne spremembe povezane s človekovimi pravicami?
  2. Zakaj je treba ustrezno poskrbeti za naravne vire in tudi za odpadke?
  3. Za koliko se je Zemlja v povprečju segrela od industrijske revolucije?

Katarina

Bulatović rada piše in razmišlja. Opazuje svet in ga poskuša razumeti. V dobrem in slabem.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.