Časoris
Ulični nogomet na Kubi. Foto: Gerry Balding/Flickr
Ulični nogomet na Kubi. Foto: Gerry Balding/Flickr

Ulični nogomet je igra, kjer ne štejejo le goli

Nogomet ima veliko moč. Velikokrat rečemo, da je najbolj priljubljen šport na svetu. A nogomet je lahko tudi zelo izključujoč.

Samo 10 odstotkov igralcev je ženskega spola. Igralci iz različnih družbenih okolij naletijo na svoji nogometni poti na mnoge ovire, celo rasizem, pravi nogometni strokovnjak in zagovornik uličnega nogometa Louis Moustakas.

»Nogomet sam po sebi torej ni dovolj. S programom football3 smo ga vrnili igralcem. Spodbujamo mešane ekipe igralcev obeh spolov in različnih družbenih ozadij,« pravi predstavnik organizacije Streetfootballworld in izvajalec usposabljanja za program Ulični nogomet.

Te dni se mudi v Kopru, kjer na OŠ Koper poteka usposabljanje za izvajanje programa Ulični nogomet. V Sloveniji ga predstavljajo v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja.

Ulični nogomet na OŠ Koper. Vir: Isa institut
Ulični nogomet na OŠ Koper. Vir: Isa institut

Program je namreč priložnost za vključevanje in povezovanje otrok ter mladih iz Slovenije in drugih držav ter za razvoj mehkih veščin sodelovanja, komuniciranja, reševanja sporov.

»V vsako tekmo so vključene pomembne življenjske lekcije. Ekipe so po spolu mešane. Igralci pred tekmo sami določijo pravila igre. Po tekmi s pomočjo mediatorja premislijo o svojem in nasprotnikovem vedenju. Točke prejmejo tako za gole kot tudi za »fair play«. Ker ni sodnikov, morajo razreševati konflikte, sodelovati, vzpostaviti dialog in sprejemati kompromise,« pojasnjuje Mateja Štirn iz Isa instituta.

Program Ulični nogomet podpirajo različne institucije, med njimi Uefa, Fifa, Premier league in Evropska komisija. Izvaja ga v številnih državah po svetu, samo v Evropi kar v 21 državah.

 

Slovarček

Če je nekaj izključujoče, pomeni, da ne vključuje vseh.

Rasizem je miselnost ali ravnanje, ki temelji na rasnem razlikovanju, zlasti glede na družbeno vrednost.

Mediator je posrednik.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so nekateri nogometaši žrtve rasizma?
  2. Kako bi ti povabil novega prijatelja v družbo?
  3. Kaj še lahko poleg nogometa povezuje družbo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.