Časoris
Poziv vladi Večina pričakuje ukrepanje. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Ukrepajmo zdaj tudi mi!

To poletje ima vlada na mizi pomembne podnebne dokumente.

To so dokumenti, s katerimi lahko sprejme tako odločne ukrepe, da bo Slovenija lahko sledila ciljem pariškega podnebnega sporazuma.

»Da bi podnebne spremembe postale prednostna naloga politikov in da bi jih vlada obravnavala kot problem, ki zadeva vsakega posameznika, smo se odločili, da bomo z nujnim pozivom Večina pričakuje ukrepanje pokazali, koliko nas je in kako pomembno je to za nas. Želimo, da se vlada tega problema loti tako, da bo preprečila podnebno katastrofo, ki nam sicer preti,« pravi Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra (PIC), ki je skupaj s številnimi drugimi organizacijami pobudnik poziva.

Zaradi podnebnih sprememb lahko pride do poplav, suš, plazov pa tudi drugih nevarnosti, ki so povezane s podnebjem in okoljem, v katerem živimo.

»To je nekaj, čemur nihče ne more ubežati,« dodaja Katarina Bervar Sternad.

Znanstveniki pravijo, da se Zemlja ne sme segreti za več kot za 1,5 stopinje Celzija nad ravnijo v predindustrijski dobi, torej v času, ko še ni bilo tovarn. To je pol stopinje manj, kot so sprva menili. Ugotovili so namreč, da smo okolju doslej že preveč škodili, zato morajo biti ukrepi toliko bolj koreniti.

»Preprečiti moramo vse, kar lahko prispeva k slabšanju okolja, v katerem živimo,« poudarja Katarina Bervar Sternad.

Pri teh prizadevanjih boste lahko sodelovali tudi otroci. Na posebne razglednice, ki jih v PIC pripravljajo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in ki bodo naslovljene na predsednika vlade, boste lahko napisali ali narisali svoje podnebne misli in sporočila.

»Otroci lahko tako sporočijo vladi, da ne sme mimo njih odločati o njihovi prihodnosti,« dodaja Katarina Bervar Sternad.

Slovarček

Korenita sprememba je bistvena oziroma temeljna.

Prizadevanje pomeni aktivno delovanje za doseganje nečesa.

Za razmislek

  1. Kako bi lahko v tvoji šoli poskrbeli za šolo brez odpadkov?
  2. Kako še lahko skrbimo za okolje?
  3. Ali doma pogosto pešačite ali kolesarite?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.