fbpx
Časoris
Učitelji se morajo ves čas učiti, kako učiti! Vir: Pixabay

Učitelji v šolskih klopeh

Gotovo ste prepričani, da tako kot vi tudi vaše učiteljice in učitelji uživajo na dolgih, zasluženih počitnicah. A to ni res! Morda imajo teden ali dva dopusta, tako kot vaši starši, potem pa se morajo vrniti v šolo in se pripraviti na novo šolsko leto.

Letošnje poletje bodo še posebej delavni. Najprej se morajo pogovoriti o tem, kako so se odrezali v spletnih učilnicah med epidemijo novega koronavirusa. Včeraj so predstavili izsledke velike raziskave, v kateri je sodelovalo skoraj 25.000 slovenskih učencev in dijakov, več kot 7300 učiteljev in okrog 400 ravnateljev. Zastavili so jim kar 89 vprašanj.

Potem ko so strokovnjaki zbrali vse odgovore in jih analizirali, so ugotovili, da so se pri šolanju na daljavo izkazali tako učitelji kot učenci. »Izdelali smo s štirico, če ne celo s štiri plus,« je dejala dr. Tanja Rupnik Vec z Zavoda za šolstvo na predstavitvi izsledkov raziskave.

V raziskavi je velika večina učiteljev, kar 80 odstotkov, povedala, da je bilo poučevanje na daljavo zanje zelo zahtevno in stresno.

In kako ste učenke in učenci doživljali pouk na daljavo? Nekaterim se je zdel zahtevnejši od običajnega pouka. Mnogim pa se je zdel ustvarjalen, naloge, ki so jih pošiljali učitelji, pa zanimive. Všeč vam je bilo, da ste si doma delo organizirali po svoje, nekaterim pa tudi to, da ste zjutraj lahko malo dlje spali. In kaj ste najbolj pogrešali? Sodelovanje s sošolci in razlago učiteljev!

Odgovori učencev na vprašanje: Kako doživljaš šolanje na daljavo? Odgovori učencev razredne stopnje so modre barve, učencev predmetne stopnje rdeče barve, odgovori srednješolcev pa so označeni s sivo.

Zato bi bili učiteljice in učitelji radi pri poučevanju na daljavo še uspešnejši. Na tisoče se jih je prijavilo na različne poletne seminarje, tečaje in spletne delavnice, na katerih se bodo naučili, kako postane pouk v spletni učilnici še boljši in zanimivejši.

Za razmislek

  1. Kaj je bilo tebi najbolj všeč pri šolanju na daljavo?
  2. Kaj je bila tvoja največja težava pri učenju doma?
  3. Česa novega se boš ti naučil med počitnicami?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa