fbpx
Časoris
Od 22. do 28. marca 2021 poteka Global Money Week oziroma Svetovni teden izobraževanja o financah. Vir: Pexels
Od 22. do 28. marca 2021 poteka Global Money Week oziroma Svetovni teden izobraževanja o financah. Vir: Pexels

Tudi otroci morajo znati ravnati z denarjem

V zadnjih letih se vse bolj poudarja pomen finančne pismenosti. A kaj je to? In zakaj bi se morali že otroci seznanjati z denarjem in financami?

Finančna pismenost je nabor veščin in znanja o financah, ki so potrebne, da znamo ravnati z denarjem.

Sem sodi razumevanje različnih pojmov: kaj je žepnina, kaj so prihodki in odhodki in kaj je družinski proračun, pa tudi, recimo, kako oglasi vplivajo na naše ravnanje.

Vir: Freepik
Vir: Freepik

Prav zato po vsem svetu do 28. marca poteka Svetovni teden izobraževanja o financah. Namenjen je opozarjanju na pomen strokovnega ter neodvisnega finančnega izobraževanja otrok.  

»Najprimerneje je, da se to začne čim prej, torej že v času osnovnošolskega izobraževanja,« pravi slovenska predstavnica akcije ozaveščanja Irena Simčič.

Pomembno vlogo ima pri tem predmet gospodinjstvo. Osnovnošolce že zgodaj seznanja z oblikami denarja, pomenom varčevanja in s številnimi drugimi vsebinami s področja financ.

»Te otroci in mladostniki obravnavajo tudi pri drugih predmetih. Pri zgodovini na primer obravnavajo denar z zgodovinskega, pri tujih jezikih pa z jezikovnega vidika,« pravi Irena Simčič.

Finančna pismenost je opredeljena kot kombinacija ozaveščenosti, znanja, veščin in vedênja, ki je potrebna za ustrezno finančno odločanje. Vir: Pexels
Finančna pismenost je opredeljena kot kombinacija ozaveščenosti, znanja, veščin in vedênja, ki je potrebna za ustrezno finančno odločanje. Vir: Pexels

Mednarodna raziskava PISA 2012, ki je merila tudi finančno pismenost, je pokazala, da zaostajamo za državami, v katerih mladi sicer dosegajo podobno stopnjo matematične in bralne pismenosti. Višja je bila med tistimi 15-letniki, ki imajo odprt bančni račun.

Finančno pismenost je smiselno krepiti, saj prinaša znanja in veščine, ki so pomembne za uspešno delovanje posameznika v  družbi.

Izobraževanje bi moralo biti strokovno, poudarja Irena Simčič, obenem pa ne bi smelo vsebovati prikritega oglaševanja.

Učencem in dijakom so v ta namen na voljo različni digitalni viri in aplikacije. Učitelji pa si lahko pomagajo s strokovnimi priročniki.  

Za razmislek

  1. Ali se ti zdi finančna pismenost pomembna?
  2. Kaj se o denarju spomniš iz predmeta gospodinjstvo?
  3. Kako doma skrbiš za prihranke?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa