fbpx
Časoris
Pot ob žici
Pot ob žici

Tudi mulci so hodili ob žici

V računalniških igricah se zdi tako preprosto. Če je vojna, samo močno pritiskaš na tipko in ubijaš nasprotnike. Če kdo ubije tebe, te čaka več življenj, ali pa začneš znova.

V resnici pa ni tako. Vojne so nevarne in pomenijo strah in trpljenje. Na to ne bi smeli nikoli pozabiti.

Starejši se še dobro spomnijo, kako hudo je med vojno. Med drugo svetovno vojno so večino mest zavzeli nemški ali italijanski okupatorji. Okoli Ljubljane so celo sklenili obroč iz žice.

Na skoraj 35 kilometrov dolgi poti, kjer je nekoč stala žičnata ograja, se danes dogajajo lepše stvari. Mnogi se v spomin na obkoljeno Ljubljano udeležijo športno-rekreativne prireditve Pot ob žici. Letos je mesto obhodilo okoli 40 tisoč ljudi. Že v četrtek so na pot podali vrtičkarji, v petek pa še osnovnošolciin dijaki.

Kdor je uspel prehoditi vso pot, je dobil posebno medaljo. Najhitrejšim je to uspelo v petih urah.

Posebnost prireditve je tudi Tek trojk. To pomeni, da skupaj tečejo trije tekači. Pretekli so ali 12 kilometrov in pol ali 29 kilometrov. Osnovnošolci in dijaki so tekli 3000 metrov.

Posebnost letošnje prireditve je bila še akcija Objemimo Ljubljano. V znak prijateljstva in ljubezni do mesta so se udeleženci pohoda ob zvoku sirene prijeli za roke in z živim obročem objeli naše glavno mesto.

Tudi v nedeljo so Ljubljano preplavili tekači. Pridružili so se vsem tistim, ki so po svetu tekli za tiste, ki ne morejo teči. Zbrani denar namreč namenijo za raziskave zdravljenja poškodb hrbtenjače.

 

Slovarček

Okupator je tisti, ki si z bojem, prilasti tuje ozemlje.

 

Za razmislek

  1. Kaj veš o vojnah, ki so nekdaj potekale na ozemlju današnje Slovenije
  2. Ali rada hodiš in tečeš?
  3. Kaj bi te spodbudilo, da bi se udeležil kakšnega pohoda ali teka?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
32°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa