Časoris
Fant s kapuco. Bodo otroci znova množično ostajali doma zaradi karantene? Foto: Goldenkb/Dreamstime.com
Bodo otroci znova množično ostajali doma zaradi karantene? Foto: Goldenkb/Dreamstime.com

Tudi cepljeni otroci morajo po stiku z okuženimi v karanteno

Do novega leta ste lahko otroci, ki ste se že dvakrat cepili, hodili na sprehod in na treninge, tudi če ste bili v stiku z okuženo osebo.

Sedaj to ni več mogoče.

Podprite Časoris QR koda

Vlada je sprejela odlok, ki izjemo omogoča le cepljenim s poživitvenim odmerkom. Edpidemiologi sicer predlagajo nove izjeme, a med njimi ni otrok.

Otroci, mlajši od 18 let, se tretjič ne morete cepiti, saj Evropska agencija za zdravila (EMA) za vas tretjega odmerka še ni odobrila.

»To je težava,« priznava vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojana Beovič.

Je to tudi diskriminacija?

Otroci so se cepili, da bi lahko normalno živeli, a bodo zdaj morali vseeno ostati doma. Foto: Antonio Guillem/Dreamstime
Foto: Antonio Guillem/Dreamstime

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, meni, da ne.

»Lani bi lahko rekli, da karantene niso potrebne, ker ni cepiva, ali da karantene do 18. leta niso potrebne, ker cepivo ni registrirano za to starostno skupino. Karantena je nujen ukrep za omejevanje širjenja okužb, zato ne more biti pogojevana z odločitvami glede dostopnosti cepiva. Odločitev o tem, kdaj in za koga je potrebna, temelji na epidemioloških podatkih, iz katerih je razvidno, katere skupine so tiste, pri katerih je prisotno tveganje za širjenje okužb.«

V Pravni mreži za varstvo demokracije pojasnjujejo, da je nekdo diskriminiran, če je obravnavan slabše, kot bi moral biti izključno zaradi osebnih okoliščin – v tem primeru zaradi starosti.

»Do razlik bo prišlo v zadnjem letniku srednje šole, kjer so v istem razredu tako polnoletni kot mladoletni otroci in bodo slednji glede dostopnosti do tretjega odmerka in s tem povezanimi ukrepi v neenakem položaju.«

Kaj pa meni Zagovornik načela enakosti? Ta bi na naše vprašanje lahko odgovoril šele po izvedbi postopka ocene diskriminatornosti predpisa in ugotovitvi, ali so bili ukrepi ustrezni, nujno potrebni in sorazmerni. Ali bo postopek izvedel, še ni znano.

Slovarček

Diskriminacija pomeni dajanje, priznavanje manjših pravic ali ugodnosti komu v primeri z drugimi, zapostavljanje.

Za razmislek

  1. Kako skrbiš za svoje zdravje?
  2. Se ti zdi, da je epidemija zelo prikrajšala otroke?
  3. Zakaj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.