Časoris
Trkaj in zlati bralci. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Trkaj in zlati bralci. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Trkaj, Prešeren in zlati bralci

Skoraj tisoč mladih bralcev je v Cankarjev dom v Ljubljani pripeljala ljubezen do knjige.

Ta je v času, ko otroci veliko raje vzamejo v roke elektronske naprave, zelo dragocena.

»Pametni telefon ne ogroža knjige. Bistveno je, da znamo s pametjo uporabljati telefon in knjigo. Če bomo znali sprejemati bogastvo, ki nam ga ponujajo knjige, gojiti navado branja, in hkrati pametno uporabljati pametni telefon, bomo najbogatejši,«  je na sklepni prireditvi za zlate bralce Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS dejal minister za kulturo Anton Peršak.

Gallusova dvorana je med prireditvijo večkrat završala od smeha in vznemirjenja. Še posebej navdušeni pa so mladi bili, ko se je na odru pojavil priljubljeni reper Trkaj.

Ta je nazorno pokazal, kako lahko danes ustvarjalci združijo prvine klasične Prešernove poezije ter repa in tako ustvarijo besedila, ki jim otroci radi prisluhnete.

Med zlatimi bralci sta bila tudi devetošolca Gašper Košenina in David Jerman.

Gašper Košenina z OŠ Jurija Dalmatina Krško bere, ker tako odkriva nove zgodbe. Najraje ima znanstveno-fantastiko in komedije. »Veliko se družim s prijatelji, zmerno sem tudi na napravah. Počnem vse po malem. Moraš si razporediti čas, pa se da.«

David Jerman z OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja ob Savi pa bere, da izve kaj novega. »Med branjem grem v drug svet in si predstavljam, kako stvari izgledajo.« Najraje bere knjige o znanosti, zato se je darila za zlate bralce, knjige Od gena do zvezd, ki jo je napisal Sašo Dolenc in ilustriral Igor Šinkovec, še posebej razveselil.

 

 

Slovarček

Zlati bralci so tisti osnovnošolci, ki so vseh devet let prejeli bralno značko.

 

Za razmislek

  1. Kdo je tebe navdušil za branje?
  2. Katera je tvoja najljubša knjiga?
  3. Katere informacije dobiš iz knjig in katere na spletu?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.