Na tvoji mizi se bodo danes znašli kruh, med, maslo, mleko in sadje.
To lahko pomeni samo eno! Praznujemo dan tradicionalnega slovenskega zajtrka in hkrati še prvi teden slovenske hrane.
Ta je zelo dobra, saj imamo pri nas v primerjavi z drugimi državami strogo zakonodajo o njeni kakovosti, škropivih, pridelavi, našteva Zvezdana Vražič, predsednica Strokovnega združenja nutricionistov in dietetikov.
V bližini doma pridelana hrana ima manj dodatkov za podaljšanje trajnosti in je bogatejša z vitamini in minerali, saj hitreje pride do krožnika. Zaradi manjše razdalje do njive potrebuje manj časa za prevoz. Tudi ogljični odtis in vpliv na okolje sta s tem manjša.
Zvezdana Vražič
Prav tako z uživanjem takšne hrane podpiramo slovenskega kmeta, poudarja.
Poleg tradicionalnega zajtrka ti za prvi obrok dneva svetuje:
- ovsene kosmiče z dodanim suhim sadjem,
- oreščke brez dodanega sladkorja,
- kruh s pusto salamo,
- skuto na kruhu ali s sadjem,
- različne zelenjavne namaze,
- skutne namaze.
Pozor: skutni namaz moramo pripraviti sami. Sveža skuta ima kratek rok trajanja, že narejeni namazi pa daljšega. To pomeni, da imajo veliko konzervansov.
Za zajtrk se moramo izogibati predelani hrani in dodatkom sladkorja: rogljičkom s čokolado, sladkanim kosmičem, čokoladnim namazom in podobno.
Zvezdana Vražič
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so pripravili teden slovenske hrane, vabijo, da domačo hrano spoštujemo in uživamo vse leto.
Slovarček
Nutricionist je strokovnjak za prehrano, ki preučuje njen vpliv na zdravje.
Dietetik je strokovnjak za prehrano, ki načrtuje prehranjevanje, ponavadi za bolnika.
Ogljični odtis je izračun izpustov toplogrednih plinov, povezanih s človekovimi dejavnostmi, v okolje.
Konzervans je sredstvo za konzerviranje živil.
Predelana hrana so živila, ki so jim dodani sol, sladkor, maščobe in aditivi.
Za razmislek
- Kaj ponavadi zajtrkuješ?
- Kaj pomeni rek Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač?
- Naštej nekaj tradicionalnih slovenskih jedi in sestavin.
