Časoris
Tom Holland želi s svojimi aktivnostmi spodbuditi pogovor o duševnem zdravju. Vir: Gage Skidmore/Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Tom Holland želi s svojimi aktivnostmi spodbuditi pogovor o duševnem zdravju. Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Tom Holland se je umaknil z družbenih omrežij

Koliko časa najdlje zdržiš brez družbenih omrežij?

Za vsaj kratek premor od njih se odloča vse več ljudi, tudi zvezdnikov.

Igralec Tom Holland, ki ga verjetno poznaš kot Spidermana, se je za to odločil julija. Prejšnji teden pa je na svojem profilu na Instagramu objavil video s pojasnilom. Ogledalo si ga je že skoraj 23 milijonov ljudi.

V njem je razkril, da se je za umik odločil zaradi svojega duševnega zdravja.

Instagram in Twitter se mi zdita pretirano stimulativna, preobremenjujoča. Ko berem stvari o sebi na spletu, se ujamem v past in se vrtim v začaranem krogu. In navsezadnje je to zelo škodljivo za moje duševno zdravje. Zato sem se odločil narediti korak nazaj in izbrisati aplikaciji.

Tom Holland, igralec

Svojo energijo zdaj usmerja v dobrodelno organizacijo, ki vlaga v mobilne aplikacije za krepitev duševnega zdravja.

Tom še zdaleč ni edini, ki se je »odklopil« z omrežij. Pred njim so se za ta korak odločili Ariana Grande, Ed Sheeran, Camila Cabello, Selena Gomez, Kim Kardashian. Vsak je za to imel svoje razloge.

Nekateri so odšli zaradi grdih komentarjev, drugi zaradi nadlegovanja in vdorov v njihove profile, tretji zaradi zasvojenosti z omrežji ali ker so preprosto potrebovali več časa zase.

Meghan Markle in princ Harry sta prav tako imela slabe izkušnje. Uporabnike sta pozvala, naj prekinejo z neskončnim brskanjem po spletu ter naj temeljito preverjajo vire informacij.

In kaj med počitnicami otrokom svetujejo na Centru za varnejši internet – Safe.si?

»Odloži telefon, pojdi ven v naravo, na igrišče, druži se s prijatelji, pij dovolj vode, jej dobro in zdravo hrano, gibaj se in uživaj v brezskrbnih počitnicah. Skratka, dej na off!«

Slovarček

Stimulativen pomeni spodbuden.

Za razmislek

  1. Se kdaj umakneš z družbenih omrežij?
  2. Kakšne so njihove dobre in slabe lastnosti?
  3. Kako vplivajo na samopodobo?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o družbenih omrežjih

Podprite Časoris - poljubno

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.