Časoris
Prostovoljstvo. Foto: Daniel Thornton/Flickr/CC BY 2.0
Prostovoljstvo. Foto: Daniel Thornton/Flickr/CC BY 2.0

Ta veseli dan prostovoljstva slavi vsak, ki pomaga

Prostovoljci so zelo pomembni ljudje.

V družbi skrbijo, da je življenje lepše, lažje ali boljše tudi za tiste, ki nekaj potrebujejo, pa si tega ne morejo privoščiti.

Lahko je to skrb za otroke ali starejše, urejanje okolja, negovanje bolnih in invalidov, pomoč pri učenju ali vključevanju manjšine v večinsko družbo.

Tudi ti si prostovoljec, če pomagaš mlajšim učencem pri domačih nalogah, pri pripravi učnih listov ali pa se igraš z njimi.

Največja prostovoljska organizacija pri nas je Slovenska filantropija.

Te dni skupaj z drugimi prostovoljskimi organizacijami pripravlja Nacionalni teden prostovoljstva, ki se bo iztekel v nedeljo.

Osrednja prireditev tedna je današnji Veseli dan prostovoljstva. V središču Ljubljane se predstavlja več kot sto prostovoljskih organizacij, tudi ZPMS, ki bodo slavili prostovoljstvo, se podružili z drugimi prostovoljci in predstavili svoje delo še vsem tistim, ki ga ne poznajo.

A s tem se teden še ne bo končal.

V mestu, ki je bilo lani najbolj prijazno prostovoljstvu, Slovenskih Konjicah, bodo v četrtek razkrili, kdo si je letos priboril ta častni naziv. Razglasili pa bodo tudi Junake našega časa – najprostovoljce v šolah.

Lani je med posamezniki to ostala učenka OŠ Maksa Durjave Maribor Linda Buzhala, ki je raziskovala pozitivne učinke prostovoljstva.

 

Za razmislek

  1. Si tudi ti prostovoljec?
  2. Kaj počneš kot prostovoljec?
  3. Bi rad postal, če še nisi?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.