fbpx
Časoris
Narodna galerija.

Ta veseli dan kulture

3. december je en vesel dan.

Na ta dan, rojstni dan največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, že petnajst let častimo Ta veseli dan kulture.

Dolgo časa smo praznovali dan njegove smrti, 8. februar, ki je slovenski kulturni praznik.

A potem so se modri kulturni možje in žene zamislili, pogovorili in odločili, da je treba praznovati tudi dan rojstva, ne le smrti.

V 61 krajih bo zato več kot 380 različnih brezplačnih dogodkov: od razstav do gledaliških predstav, ogledov stavb, predavanj, filmskih projekcij.

3. december pa je tudi mednarodni dan invalidov. Ponekod bodo zato pripravili tudi delavnice, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili, kako je živeti, če si slep, slaboviden, gluh, naglušen ali če ne moreš hoditi.

Tančico, ki zakriva svet invalidov, je poskusil odstreti fotograf in režiser Matej Peljhan v seriji fotografij Mali princ.

Na fotografijah dvanajstletni Luka rolka, se potaplja in hodi po stopnicah, čeprav je tedaj v resnici zmogel upravljati le električni voziček in flomaster.

Matej Peljhan je o pogumnem fantu z bogato domišljijo posnel tudi kratki dokumentarno-animirani film in zanj na na 18. Festivalu slovenskega filma 2015 prejel Vesno za posebne dosežke.

 

Za razmislek

  1. Katero kulturno ustanovo najraje obiščeš?
  2. Si lahko predstavljaš, kako bi bilo, če ne bi mogel uporabljati čutov, rok ali nog?
  3. Zakaj ni prav, če zdravi ljudje parkirajo na mestih za invalide?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa