Časoris
Svet brez lakote. Vir: Pixabay
Svet brez lakote. Vir: Pixabay

Svet brez lakote

Si predstavljaš svet, v katerem nihče ne bo lačen?

Kakšen bi bil ta svet?

V organizaciji FAO, ki pri Združenih narodih skrbi za kmetijstvo in prehrano, te vabijo, da uporabiš domišljijo in si zamisliš svoj plakat, ki bi sporočal, kakšen bi bil svet brez lakote.

To je čisto preprosto. Naredi plakat, ga fotografiraj ali poskeniraj in izpolni obrazec. Časa imaš še dovolj, saj je rok za oddajo izdelkov 9. november.

A to seveda ni dovolj. Za svet brez lakote se moramo vsi skupaj močno potruditi.

Kako pa?

Za začetek moramo spoštovati hrano, kar pomeni, da je ne smemo metati stran. V trgovini nakupimo toliko, kot potrebujemo.

Po oceni FAO približno 75 odstotkov svetovne količine hrane predelamo iz zgolj 12 rastlinskih in 5 živalskih vrst. To pomeni, da je človeštvo zelo ranljivo. Če se karkoli zgodi, če se na primer začnejo vrstiti naravne nesreče, kot so poplave in suše, lahko hitro vsi postanemo lačni, saj ne bomo imeli iz česa pridelati hrano.

Kmetijstvo se bo moralo v prihodnosti prilagoditi podnebnim spremembam, če bomo želeli pridelati zadostno količino hrane, pravijo na Statističnem uradu (SURS).

V Sloveniji je bilo po podatkih SURS leta 2016 precej revnih, kar 5,4 odstotka prebivalcev (povprečno vsak devetnajsti). Z dohodki v tem letu je težko ali zelo težko preživelo mesec kar 29 odstotkov gospodinjstev.

»Sedem odstotkov gospodinjstev si niti vsak drugi dan ni moglo privoščiti mesnega ali enakovrednega vegetarijanskega obroka oziroma kakovostne hrane. Obenem pa je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno približno 0,2 kg hrane na dan, v celem letu pa 74 kg,« pravijo na SURS.

Po njihovih izračunih je vsak od nas v smeti vrgel 163 evrov.

 

Za razmislek

  1. Bi bilo bolj smiselno, če bi v trgovinah hrano prodajali v manjših količinah?
  2. Zakaj zavržemo več hrane doma kot v gostinskih lokalih?
  3. Kakšen bi bil po tvojem svet brez lakote?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.