Časoris
General Abdul Fatah al Burhan je prek televizije sporočil, da je sudanska prehodna vlada razpuščena in da so razglašene izredne razmere. Napovedal je, da bo vojska oblast predala po volitvah junija 2023. Vir: Adobe Stock
General Abdul Fatah al Burhan je prek televizije sporočil, da je sudanska prehodna vlada razpuščena in da so razglašene izredne razmere. Napovedal je, da bo vojska oblast predala po volitvah junija 2023. Vir: Adobe Stock

Sudan pretresa državni udar

V nekaterih afriških državah skoraj nikoli ni miru oziroma blaginje.

V Sudanu so se napetosti stopnjevale nekaj mesecev, nato je v noči z nedelje na ponedeljek v državi prišlo do državnega udara.

Vojska je priprla predsednika vlade Abdala Hamdoka in njegovo ženo ter aretirala nekaj članov njegove prehodne vlade. Pridržala ga je prav zato, ker je nasprotoval državnemu udaru, poroča BBC.

Prav tako je zaprla vse vhode v glavno mesto Kartum. V državi so onemogočili internetno povezavo, prekinili lete ter zasedli prostore državne televizije.

Na ulicah se zbirajo različni protestniki.

Vojska je ustrelila tri ljudi, ki so se zbrali pred njenim poslopjem. Še 80 ljudi je ranjenih.

Hamdokova vlada je začela s svojim delom potem, ko so množični protesti leta 2019 odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja al Baširja.

Vlada se je ves čas borila z gospodarsko krizo in varnostnimi tveganji, ki so jih povzročali al Baširjevi podporniki. Državni udar so poskušali izvesti , vendar jim to ni uspelo.

Dogajanje v Sudanu obsojajo politiki in organizacije po celem svetu, med drugimi Združeni narodi in Evropska unija.

Želijo si, da bi država vztrajala na svoji poti v demokratično družbo.

Slovarček

Prehodna vlada je vlada, ki je ponavadi sestavljena za kratek čas in za izvajanje najnujnejših nalog, denimo za izvedbo prehoda iz ene politične ureditve v drugo.

Avtoritaren je osnovan na popolnem podrejanju oblasti, samovoljen.

Za razmislek

  1. Kako lahko ljudje še izražajo svoje nezadovoljstvo nad političnim dogajanjem?
  2. Po čem je znan Sudan?
  3. Poznaš Južni Sudan?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.