Časoris
Srečno novo leto 2021. Vir. Adobe Stock
Vir. Adobe Stock

Srečno, zdravo, mirno in karseda običajno 2021

Po navadi rečemo, da se okoli novega leta svet upočasni.

Ob tej priložnosti se oziramo nazaj in spremljamo, od kakšnega leta se poslavljamo.

A leto 2020 ni običajno leto. Tršica Nina je zapisala, da je bilo to leto, ko je bilo vse postavljeno na glavo. Niso bili le praznični dnevi mirnejši in počasnejši, ampak so bili taki kar številni dnevi, odkar se bolj držimo doma.

Časoris je v letu 2020 spremljal, kar se je dogajalo; vi, dragi otroci, pa ste v njem napisali, kaj vam hodi po glavi, ter izrazili tako radosti kot skrbi.

Ves ta čas je ostajal navihan in razigran, moder in vedoželjen. 

Razigrani snežaki. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

V letu 2020 smo podvojili število objav, saj se je vsak dan dogajalo toliko vsega, da nam je komaj uspelo zapisati vse novice dneva. Ohranili smo uveljavljene projekte in se posvetili novim vsebinam, ki sta nam jih narekovala novi koronavirus in šolanje na daljavo. In za svoje delo poželi tudi prva mednarodna priznanja. 

Pridružile so se nam nove sodelavke, nekatere pa so se odpravile novim izzivom naproti in bodo z nami le še občasno.

Za informiranje v času pandemije smo prejeli dve finančni spodbudi iz tujine: s svojima skladoma sta nas podprli organizaciji Internews in EJC.

Vesele praznike. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Vzpostavili smo nova sodelovanja (med drugim smo s Platformo Sloga pripravili serijo videov o ciljih trajnostnega razvoja) in ohranili stara (z ISA institutom nadaljujemo objavljanje prispevkov Izzivi medkulturnega sobivanja).

S finančno podporo veleposlaništva ZDA smo izpeljali projekt Alumni za boljšo znanstveno in zdravstveno pismenost (Alumni Advancing Science and Health Literacy), s podporo urada za komuniciranje smo nadaljevali projekt medijske pismenosti Iskanje resnice v svetu lažnih novic, ministrstvo za kulturo pa je s sredstvi iz medijskega sklada sofinanciralo Časoris.

Praznovali smo peti rojstni dan in ob tej priložnosti Časoris izdali tudi kot aplikacijo, ki je na voljo v App Store in v Google Play.

Baloni. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Kako uspešni smo bili pri vas, drage bralke in bralci?

Na Facebooku nas je všečkalo 10.957 bralcev, na portalu YouTube pa 361 naročnikov. Najbolj gledan ostaja video Strašljivi klovni in Krvava Mary z več kot 13 tisoč ogledi.

Na Twitterju imamo 263, na Instagramu 508 sledilcev.

V letu 2020 je Časoris obiskalo 163.930 bralk in bralcev (leta 2019 104.620, leta 2018 60.859 in leta 2017 36.942). Ogledali ste si 368.876 strani (leta 2019 220.920, leta 2018 141.550 in leta 2017 93.945).

Vesele praznike. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

In kaj ste v letu 2020 najraje brali?

Po oznakah so vas najbolj zanimali smeškoti in živali, po kategoriji pa vsebine v rubrikah novice in znanost.

Najbolj bran je bil prispevek Zale Anžin Pravoslavni božič v Zalinih očeh, ki ga tudi te dni radi prebirate, čeprav je iz leta 2018.

Najbolj brano novico leta 2020 pa je napisala Urša Adamič ob pojavu novega koronavirusa: Se je virus s krono na človeka preselil s kače.

Darila. Vir. Adobe Stock
Vir. Adobe Stock

Ob koncu leta se vam želimo zahvalili, da ostajate z nami. To je naše največje darilo!

Letos ste nam lahko tudi z donacijami pokazali, da nas podpirate.

Naš poziv k podpori je prav tako med najbolj obiskanimi objavami. V letu 2020 smo zbrali skoraj 2.500 evrov prek sms sporočil Casoris5 na 1919, storitve PayPal, nakazil prek trajnika in z 0,5 odstotka dohodnine.

Ne moremo vedno graditi prihodnosti za naše otroke. Lahko pa otroke zgradimo za prihodnost.

Franklin D. Roosevelt

V Časorisu bomo to počeli tudi v letu 2021.

Želimo, da bi bilo vaše in naše leto 2021 kar se da običajno, mirno in zdravo, ob tem pa kot vedno tudi navihano, razigrano, srčno, modro, pogumno, prijazno, zaljubljeno, carsko, polno miline, topline in hrepenenja.

Srečno 2021!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.