Časoris
Sivček. Foto: JD Hancock/Flickr/CC BY 2.0
Sivček. Foto: JD Hancock/Flickr/CC BY 2.0

Spregovorimo o depresiji

Tudi otroci ste lahko kdaj utrujeni, malodušni, otožni.

To ni nič nenavadnega. A če se tako počutite več dni, je morda treba poiskati pomoč.

Sedmega aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Letos se pod sloganom Spregovorimo o depresiji posvečajo njenemu prepoznavanju, obravnavi in obvladovanju.

Depresija je bolezen, ki lahko prizadene vsakogar, tudi otroke, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.  Vsaj enkrat v življenju naj bi zbolel vsak šesti posameznik.

Mnogokrat je ne prepoznamo in zato ne poiščemo pomoči.

A pomembno je vedeti, da zdravniki lahko depresijo pozdravijo. Pomagajo na primer pogovori s strokovnjaki. Če je treba, zdravniki predpišejo tudi zdravila.

»V sodobnem svetu je potrebno posvetiti več pozornosti duševnemu zdravju otrok. S tem zmanjšujemo njihovo trpljenje in varujemo njihovo duševno zdravje v odrasli dobi,« pravi zdravnica Anica Mikuš Kos.

Kaj storiti, ko smo na tleh, ali ko mislimo, da imamo morda depresijo? Strokovnjaki med drugim svetujejo, da se o svojih občutjih pogovorimo z nekom, ki mu zaupamo, in da poskrbimo za redno telesno dejavnost, pa četudi so to le kratki sprehodi.

Na Gimnaziji Celje – Center so pred dnevom zdravja pripravili kar teden zdrave šole. Veliko časa so posvetili prav spodbujanju telesne aktivnosti, denimo z minutko za rekreacijo med poukom, z zamenjavo stolov s fit žogami in s številnimi športnimi dejavnostmi med odmori.

 

Slovarček

Za depresijo sta značilni dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih običajno uživamo. Nastane zaradi najrazličnejših razlogov in je posledica prepleta dednosti, zgodnjih izkušenj in okolja.

 

Za razmislek

  1. Kaj lahko narediš, če si več dni zapovrstjo otožen?
  2. Zakaj se lahko to zgodi?
  3. Kako lahko pomagaš, če opaziš, da je nekdo v tvoji bližini depresiven?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.