Časoris
Telovadba z dedki in babicami je lahko zabavna. Vir: Adobe Stock
Telovadba z dedki in babicami je lahko zabavna. Vir: Adobe Stock

Spomini so most med generacijami

Povezovanje različnih generacij je pomembno! Se strinjaš?

Ko govorimo o medgeneracijskem povezovanju, imamo v mislih sožitje mladih, nekoliko starejših in najstarejših generacij naše družbe.

V duhu medgeneracijskega sodelovanja bo med 15. in 29. marcem potekala vseslovenska akcija beleženja spominov starejših.

Akcijo »Zapišimo spomine« pripravlja zavod Dobra pot, ki nas prek svojih akcij opominja na pomen ohranjanja naravne in kulturne dediščine ter družbenokoristnega delovanja.

Akcijo bodo letos pripravili že drugič. Z njo želijo opozoriti na premalo vidno, a izjemno pomembno vlogo starejših v naši družbi.

Naši dedki in babice so pomembni nosilci spominov in različnih ustnih izročil.

So prava zakladnica izkušenj iz preteklosti, v katerih se skriva marsikatera življenjska modrost. Pogosto so odrinjeni na rob družbe in osamljeni.

Na drugi strani so mladi, ki hitro izgubljajo stik z dediščino in preteklostjo.

Tako nastaja vrzel med generacijami, ki jo skuša zapolniti prav zapisovanje spominov. S tem se ohranja pomembna kulturna dediščina, ki krepi povezanost med generacijami.

V akcijo se lahko vključite prav vsi!

Starejši se v akcijo večinoma vključujejo kot pričevalci. Oni delijo svoje zgodbe in spomine. Mlajši pa prevzemajo vlogo zapisovalcev. Torej so tisti, ki beležijo spomine in jih zapisujejo v posebno aplikacijo

Aplikacijo lahko odprete na računalniku ali telefonu, se registrirate in že lahko zapisujete dedkove spomine na mladost. Aplikacija je na voljo za prenos vsakomur in je brezplačna. V njej si lahko nato vsi ogledujete in prebirate zapise ustnega izročila.

Letošnja pobuda je zavodu Dobra pot še posebej v veselje, saj je akcija »Zapisi spomina« v letu 2022 prejela nagrado Sveta Evrope in Evropske komisije.

Druženje s starejšimi nas bogati v vseh pogledih! Le kdo vas bo naučil speči pravo prekmursko gibanico, če ne vaše babice?

Za razmislek

  1. Rad poslušaš zgodbe?
  2. Kakšen je tvoj odnos s starejšimi?
  3. Zakaj je pomembno sodelovanje mlajših generacij s starejšimi?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.