Časoris
Gibanje je pomembno tudi za otroke s posebnimi potrebami. Vir: Adobe Stock
Gibanje je pomembno tudi za otroke s posebnimi potrebami. Vir: Adobe Stock

Specialni Zdravko za specialne otroke

Si v zadnjem letu pogosteje na kavču kot na igrišču?

Strokovnjaki že več let opažajo, da imate otroci težave s prekomerno telesno težo. V koronaletu je teh še več.

»Otroci prosti čas preživljajo manj aktivno kot prej. Večinoma se ukvarjajo z dejavnostmi, pri katerih sedijo oziroma mirujejo, obenem pa posegajo po nezdravi hrani,« pojasnjuje Neža Adamič, vodja športnega programa v Društvu za kulturo inkluzije.

Hrana jim pogosto predstavlja nagrado in tolažbo.

Otroci, starši in pedagoški delavci so po njenih besedah o tem premalo ozaveščeni, zato so v društvu pripravili brošuro Živim zdravo. Te zanima kako?

Ohranjanje telesa v gibanju je zelo pomembno, saj preganja tesnobo in stres, izboljša spanec, povečuje zbranost predvsem pa pozitivno vpliva na imunski sistem, ki je v tem času zelo pomemben. Vir: Društvo za kulturo inkluzije
Ohranjanje telesa v gibanju je zelo pomembno, saj preganja tesnobo in stres, izboljša spanec, povečuje zbranost, predvsem pa pozitivno vpliva na imunski sistem, ki je v tem času zelo pomemben. Vir: Društvo za kulturo inkluzije

V njej so recepti za zdrave obroke, nasveti za telesno aktivnost in igrive vsebine, ki pripomorejo k bolj zabavnemu učenju o zdravem načinu življenja.

»Pomembno je ozaveščanje staršev in skrbnikov, saj otroci in mladostniki živijo v različnih okoliščinah z različnim zavedanjem o pomenu zdravega življenjskega sloga,« pojasnjuje Neža Adamič in dodaja: »Knjižica je primerna za vse otroke, a je namenjena predvsem osebam s posebnimi potrebami, zato je pisana v lažje razumljivi obliki.«

O problematiki nezdravega načina življenja pri populaciji s posebnimi potrebami se namreč redko govori, brošure z napotki, ki so na voljo, pa običajno niso prilagojene zanje.

Poleg tega so otroci zelo omejeni s ponudbo rekreativnih dejavnosti, to pa vodi v neaktivno preživljanje prostega časa in zdravstvene težave.

V okviru programa Specialni Zdravko bodo obiskali tudi specializirane ustanove in zavode, kjer bodo otroke na interaktiven način učili o pomenu zdravega načina življenja.

Za razmislek

  1. Kako skrbiš za zdrav življenjski slog?
  2. Kaj veš o zdravem načinu prehranjevanja?
  3. Kolikokrat na teden se ukvarjaš s športom?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.