Smutiji veljajo za zdrav napitek.
Najdemo jih povsod: tako v restavracijah s hitro kot tudi z zdravo prehrano in v trgovinah.
Veliko sadja, morda nekaj zelenjave, kaj bi lahko šlo narobe?
Strokovnjaki pravijo, da niso tako zdravi, kot je videti.
Predvsem zato, ker vsebujejo veliko sladkorja.
Smutiji niso najboljša izbira za doseganje dnevnih hranilnih potreb, poudarja dr. Maša Hribar z Inštituta za nutricionistiko.
Pri mehanski obdelavi, kot je miksanje, poškodujemo celice sadja in zelenjave, iz katerih se sprosti sladkor. Tako se poveča količina prostih sladkorjev.
dr. Maša Hribar
Ti povzročijo hiter porast krvnega sladkorja, bolj kot pri uživanju celega sadja ali zelenjave.
Zato mora telo proizvajati več inzulina.
Bolje je, da otroci uživajo sveže celo ali narezano sadje in zelenjavo. Smutije naj pijejo samo občasno in v manjših količinah.
dr. Maša Hribar
Niso niti primerno nadomestilo za obrok, saj ne vsebujejo pravega razmerja hranil.

Če si ga privoščiš namesto zajtrka, se bo lakota hitro oglasila.
Boljše je jesti celo ali narezano sadje, saj se krvni sladkor pri tem dviguje bolj postopno. Tako manj obremenjuje telo in obenem daje daljši občutek sitosti.
dr. Maša Hribar
Seveda niso vsi slabi.
Vse je odvisno od sestavin, s katerimi jih pripravimo.
Danes je njihov mednarodni dan.
Zato si pripravi zdrav in uravnotežen smuti, ki ne bo vseboval samo prostih sladkorjev.
Vanj lahko na skrivaj vmešaš nekaj zelenjave, ovsenih kosmičev in beljakovin – mleka, jogurta ali skute.
Za zdrave maščobe bodo poskrbeli oreški in različna semena.
Slovarček
Prosti sladkorji so v sadnih in zelenjavnih sokovih, sirupu ter medu. Mednje uvrščamo še sladkor, ki ga dodajamo hrani in pijači. Vsi hitro dvigujejo sladkor in inzulin v krvi.
Inzulin je hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Njegovo pomanjkanje lahko vodi v sladkorno bolezen.
Za razmislek
- Katero je tvoje najljubše sadje?
- Koliko zelenjave poješ vsak dan?
- Kdo je nutricionist?
