Si predstavljaš, da moraš zjutraj pripraviti zajtrk za prave astronavte?
Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA, nanj pa se lahko prijavijo ekipe s celotnega sveta.
Tema letošnjega je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki mora vsebovati vsaj eno vrsto zelenjave.
Ekipa, ki je na tekmovanje poslala slovenski vesoljski zajtrk, je sestavljena iz po dveh študentov:
- živilstva in prehrane – Anžeta Jarca in Marka Jeraja pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole,
- gostinstva in turizma – Hane Wolf in Aljaža Ritmaniča pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka.
Nasa je predpisala mnoge prehranske zahteve. Zato je bila priprava jedi precej zahtevna, razlaga mentorica Katarina Smole.
Največji izziv je predstavljala obstojnost, saj morajo biti uporabljena živila obstojna kar dve leti.
Katarina Smole
Končno jed so liofilizirali, s čimer so pripomogli k zmanjšanju njene teže in prostornine.
Želeli smo pripraviti jed, ki bo zadostila vsem omejitvam in bila hkrati okusna, pravi Mark Jeraj.
Tako so komisiji predstavili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.
V Houston odhajamo brez pritiska, saj je bila že uvrstitev v finale odličen dosežek. Kljub temu si seveda najbolj želimo zmage, saj je bilo v razvoj jedi vloženega veliko truda.
Mark Jeraj
Na tekmovanju bodo jed ponovno pripravili in jo strokovno zagovarjali pred komisijo. Ta bo sestavljena iz kar 25 sodnikov z različnih področij.
Finale poteka danes, zato drži pesti!
Slovarček
Liofilizacija je postopek, s katerim zamrznjenemu izdelku odstranimo vodo.
Za razmislek
- Kaj najraje ješ za zajtrk?
- Te zanima priprava različnih jedi?
- Zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu?